ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye, tehlikeli bir şekilde Irak ve Suriye'ye benzemeye başladı

Türkiye, tehlikeli bir şekilde Irak ve Suriye'ye benzemeye başladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Türkiye’yi sarsan Ankara saldırısı, yabancı medyada haber ve yorumlarla
Türkiye’yi sarsan Ankara saldırısı, yabancı medyada haber ve yorumlarla geniş yer almaya devam ediyor. Financial Times Gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner, bir NATO ülkesi ve AB'ye üyelik adayı olan Türkiye'nin "tehlikeli bir şekilde, etnik mücadeleler ve mezhep çatışmalarıyla bölünmüş Irak ve Suriye'ye benzemeye başladığını” savundu.
David Gardner, Ankara’daki katliamını irdelediği yazısında “Türkiye tarihinin en kötü terör saldırısı olan bu saldırının, kısmen, hükümetin, suç ortaklığının sınırlarına yaklaşan ihmalinin sonucu olduğu kanısı yaygın" gibi eleştirilerde bulunuyor.

“AKP'nin 2002'den beri sahip olduğu çoğunluğu ilk kez yitirdiği Haziran genel seçiminin öncesinden bu yana, HDP temsilciliklerine yüzlerce saldırı düzenlendiğini” söyleyen Gardner, BBCTürkçe’nin yansıttığı yazısında, "Türk devletinin bu saldırıları ve Temmuz ayında Suriye sınırındaki Kürt kültür merkezindeki IŞİD saldırısında 34 gencin öldürülmesini bile soruşturduğuna dair fazla bir belirti görülmüyor” iddiasında bulunuyor.

David Gardner, "Kürtler ile Tayyip Erdoğan'ın tek kişilik yönetimine karşı çıkan Türklerin, artık devlet tarafından korunmadıkları hissine kapıldıklarını" belirtiyor. Gardner şu görüşleri de dile getiriyor:
"Erdoğan'ın iktidar üzerindeki kontrolünün tehlike altında olduğu seçimler öncesinde, güven yokluğu yüzünden, bu boyutlardaki bir trajediden sonra genelde olduğu üzere ayrılıkların üstü kapatılacağı yerde, daha fazla bölünmeler görüldü. Bombalama olaylarına rağmen PKK seçimlerin sonuna dek ateşkes ilan etti. Ankara ise Güneydoğu Bölgesi boyunca kuşatmasını ve sınır ötesinde Irak Kürdistan'ındaki PKK mevzilerine hava saldırılarını sürdürüyor."

Her gün yapılan resmi yalanlamalara rağmen “AKP'nin IŞİD'le bağları olduğuna inananların sayısının az olmadığını” da yazan David Gardner, şu savları da dile getiriyor:
"Ankara'nın yakın bir tarihe dek cihatçı gönüllülere ve Suriye'deki çarpışmalar için gönderilen silahlara göz yuman bir siyaset izlemesinin, Türkiye'yi IŞİD'in ülkeye sızmasına açık hale getirmesine rağmen, bu konuda kesin bir kanıt yok. Kesin olan ise, AKP ile IŞİD'in şimdi Kürtleri ortak düşman olarak görmeleri. Özellikle de PKK ile müttefik olan, IŞİD'i geri püskürten ABD desteğindeki Suriyeli Kürt militanları" diyor.

FT yazarının üzerinde durduğu diğer bir nokta da bir NATO ülkesi ve AB üyelik adayı olan Türkiye'nin "tehlikeli bir şekilde, etnik mücadeleler ve mezhep çatışmalarıyla bölünmüş Irak ve Suriye'ye benzemeye başlaması."
"Türkiye'nin zaten kutuplaşmış siyasetinin etnik ve mezhepsel hale dönüşme tehlikesi bulunduğunu" belirten David Gardner, "Erdoğan ve AKP'nin son 3 yıldır giderek daha fazla Sünni üstünlüğünden yana bir üslup kullanır olduğunu, şimdi de milliyetçi MHP oylarına talip olduğunu” düşünüyor.
Gardner, "Erdoğan'ın Haziran seçiminden sonra, AKP ile CHP arasında bir büyük koalisyon kurulması girişimlerini baltaladığının, açıkça anlatıldığını" aktarıyor. ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *