ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye, “yanlış Ortadoğu politikasının” bedelini ödüyor

Türkiye, “yanlış Ortadoğu politikasının” bedelini ödüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Ankara’da 10 Ekim’de gerçekleştirilen katliamın yoğun biçimde tartışıldığı Almanya’nın
Ankara’da 10 Ekim’de gerçekleştirilen katliamın yoğun biçimde tartışıldığı Almanya’nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Michael Lüders, Türkiye’nin “yanlış Ortadoğu politikasının bedelini ödediğini, Türk Hükümetinin yanlış ata oynadığını” savundu.
Alman Şarkiyat Vakfı’nın başkan vekili Michael Lüders, Deutsche Welle’ye Ankara saldırısı sonrası izlenim ve görüşlerini aktarırken saldırının arkasında kimin olduğuna dair de çok fazla soru işaretinin bulunduğunu belirtti.

Türk Hükümetinin, “saldırının faillerinin IŞİD teröristleri olduğu yönündeki resmi bakış açısına çok dikkatli yaklaşmak gerektiğini” savunan Lüders, “Tabii ki bu ihtimal dışında bırakılamaz, ancak objektif olarak bakıldığında IŞİD’in aslında Türk hükümeti ile gayet iyi ilişkiler içinde olduğu görülüyor” iddiasında bulundu.

“IŞİD’in en önemli ‘müttefiklerinden’ birine bu denli büyük bir terör saldırısı düzenlemesi pek akla yatkın gelmiyor. Saldırının arkasında kimin olduğunu bilmiyoruz” savlarını dile getiren Lüders, “Bu saldırının neden düzenlendiğini belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Ama 1 Kasım seçimleri ile bağlantılı olduğu çok açık. Bunu yapan her kimse halkı korkutmayı, Kürtler ile Türkler arasındaki çatışmaları daha da kışkırtmayı amaçlıyor” sözlerini sarfetti.

Michael Lüders Türkiye’nin “yanlış” Ortadoğu politikalarının bedelini ödediğinin söylenebileceğini de savunurken “Türkiye, Suriye’deki duruma ilişkin yanlış bir öngörüde bulunulmuş olmasının ağır bedelini ödüyor. Milyonlarca Suriyeli sığınmacı şu anda Türkiye’de veya Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçmaya çalışıyor. Türk hükümeti, -tabiri caizse- yanlış ata oynadı” görüşünü öne sürdü.
Alman uzmanı, “Şimdi de bunun sonucu olarak sınırlar istikrarsızlaştı. Zira Suriye’deki Kürt savaşçılar PKK ile yakından bağlantılı.

Bu Türkiye’nin, IŞİD’in Kobani’yi haftalarca bombalamasına neden göz yumduğunu da açıklıyor. Bütün bun olanlar iyi şekilde sonuçlanmayacak” düşüncesini de aktardığı değerlendirmesinde bu koşullarda “çözüm süreci”nin yeniden canlandırılmasını “çok zor” olduğunu belirtirken “Çünkü Türk hükümeti içinde yeni bir yönelimin emareleri görülmüyor. Bildiğimiz kadarıyla Ankara’nın PKK ile savaş stratejisini gözden geçirme gibi bir niyeti yok” şeklinde konuştu.
Buna karşın Türkiye’de bir iç savaş tehlikesi var” savı için “Bence bu biraz abartılı” diyen Lüders, “Türkiye’de hiçbir zaman Suriye benzeri bir tablo oluşmayacak. Fakat her iki tarafta da – Kürtler ve Türkler- aşırı milliyetçiler birbirlerine karşı şiddet kullanmaktan imtina etmiyor. Bu çok olumsuz bir gelişme. Tabii güvenlik durumu rahatsız edici, özellikle kalabalık yerlere gitmeden önce insanlar iki kez düşünüyor” şeklinde konuştu.

“Bu şekilde devam ederse Türkiye ekonomik açıdan büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Yabancı yatırımcılar çekimser davranacak ve ülkeye daha az turist gelecek” uyarısında bulunan Lüders, 1 Kasım seçimi için “son anketlere göre sandıktan 7 Haziran'la benzer sonuçlar çıkacak. Yani AKP’nin bir koalisyon ortağına ihtiyacı olacak. 7 Haziran seçimlerinden sonraki aylarda AKP gerçek anlamda müzakere etmeye pek de istekli değildi. Çok sayıda Türk, Erdoğan’ın sonuçlar kendi istediği gibi çıkana kadar seçimi tekrar ettirmesinden endişe ediyor. Bu tabii Türkiye’deki istikrarsızlığı daha da artırır” uyarısını yaptı.ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *