ANASAYFA arrow right Siyaset

“Türkiye’deki siyasete ilgisizlik sürüyor”

“Türkiye’deki siyasete ilgisizlik sürüyor”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Türkiye’deki 1 Kasım seçimi için yurtdışındaki temsilciliklerde oy verme işlemleri
Türkiye’deki 1 Kasım seçimi için yurtdışındaki temsilciliklerde oy verme işlemleri Pazar günü akşamı sona ererken büyük seçmen kitlesinin bulunduğu Almanya'da seçime katılım oranında ufak bir artış görülse de, katılımın yüzde 45 civarında kalması “Türkiye’deki siyasete ilgisizlik sürüyor” yorumlarına neden oldu.

Deutsche Welle, Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu’nun Almanya’da seçimlere katılım oranı yüzde 45 olarak belirlendiğini bildirdiğini belirterek, buna göre, Almanya'daki 1 milyon 400 bin civarındaki Türk seçmenin yaklaşık 574 bininin sandık başına giderek oy kullandığına, 7 Haziran seçimlerinde ise Almanya’da katılım oranının yüzde 35 olarak kaydedildiğine işaret ediyor.

Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinde katılımın yaklaşık yüzde 85 olduğu göz önünde bulundurulduğunda Almanya’da oy kullanma oranının oldukça düşük olduğunu düşünen DWelle, şöyle devam ediyor:
“Gözlemcilere göre bunun farklı nedenleri bulunuyor. Adalet ve Kalkınma Partili Seçim Komisyonu Üyesi Bülent Sever, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, oy kullananların oranının düşük olmasının nedenlerinden birinin ‘İnsanların Türkiye’den uzak yaşaması sebebiyle Türkiye siyasetine kendilerini yabancı hissetmeleri’ olduğunu söyledi.”

HDP’ye yakınlığı ile bilinen Berlin Halkların Demokratik Platformu Eş Sözcüsü Erkin Erdoğan’ın da “Türkiye’den uzakta olmanın” seçimlere katılımı olumsuz etkilediği görüşünde olduğunu anlatan DWelle, Erdoğan, bu görüşünü DW Türkçe’ye şu sözlerle ifade etti:
“Türkiye'nin siyasi gündemi özellikle son zamanlarda iyice yakıcı hale gelmiş ve oy kullanmak iyice önem kazanmış olsa da, yurtdışında yaşayan seçmen bu gündemden çok uzak olabiliyor.”
CHP Berlin Birliği derneğinin Başkanı Sonay Ataç ise seçimlerin zamanının katılımı etkilediği görüşünde. Ataç, DW Türkçe'ye şunları söyledi:

“Burada Türk vatandaşlığına sahip olanların çoğunu birinci ve ikinci kuşak göçmenler oluşturuyor. İkinci kuşak seçimlerle pek ilgilenmiyor. Oy kullanma hakkını bilinçli olarak kullanmak isteyenler ise genellikle birinci kuşak. Ancak birinci kuşak Türklerin çoğu nisan ayından ekim sonuna kadar Türkiye’de kalıyor. Seçimler ocak veya şubatta yapılsaydı katılım daha fazla olurdu.”
DWelle, “Adalet ve Kalkınma Partili Seçim Komisyonu Üyesi Sever’e göre, Almanya’da seçimlere katılımın düşük olmasının bir nedeni de yurtdışında yaşayan Türklere seçme hakkı verilmesinin oldukça yeni olması” diyor.
“Gözlemcilere göre Almanya’da seçmenin sandığa yeterince ilgi göstermemesinin bir nedeni de teknik zorluklar” denilen habere göre, Almanya’daki Türklerin, eylül ayı başında yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırması veya kaydını kontrol etmesi gerekiyordu. Ancak verilen süre içinde kaydını yaptıramayanlar, seçimlerde oy kullanamadı.
Oy kullanamayanların oranının tam olarak bilinmemekle birlikte yüzde 5 ilâ 7 arasında tahmin edildiğini belirtilen haberde oy verme hakkı oldukça yeni olduğu için seçmenlerin bazılarının bu işlemlerden haberdar olmadığı görüşü de dile getiriliyor.
Haberlerde, birçok vatandaşın yüzlerce kilometre yol kat edip, işinden izin almak zorunda kalıp, oy kullanmaya gitmek durumunda kaldığı aktarılıyor. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *