ANASAYFA arrow right Siyaset

Yargı daha da siyasallaşacak

Yargı daha da siyasallaşacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.37
Hükümet adalet sisteminde köklü değişiklikler yapacak. Yargı sistemi
Hükümet adalet sisteminde köklü değişiklikler yapacak
Hükümet adalet sisteminde köklü değişiklikler yapacak. Yargı sistemi yeniden yapılandırılacak. HSYK yeniden yapılandırılarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu kurulacak.
64. Hükümet Programında adalet sisteminde yapılacaklara dikkat çekildi.

-YARGI SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK-
Buna göre; adalet sisteminde köklü düzenlemeler yapılacak. Yargı sistemi yeniden yapılandırılacak. İkincil düzenlemelerle oluşturulabilecek detaylar, yasalardan ayıklanacak ve mevzuat enflasyonuna son verilecek.

-YENİ YARGI REFORM STRATEJİSİ BELGESİ-
Yeni Yargı Reform Stratejisi Belgesi etkin bir biçimde uygulanarak hayata geçirilecek.
Programda, anayasal değişikliklere bağlı olarak yüksek yargıda içtihat düzeyinde dağınıklığın giderileceğine dikkat çekilerek, “Bu çerçevede, askeri yargı, disiplin mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecektir” denildi.

-TEMYİZ MAHKEMELERİ-
Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan etkilerinin azaltılacağı ve temyizi, hukuki denetim ile sınırlandıracağı ifade edilen programda şöyle denildi:
“Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolünü güçlendireceğiz, böylece yargının toplumsal meşruiyetini artıracağız.

Yüksek Mahkemeler, bölge adliye ve idare mahkemeleri ile ilk derece mahkemelerinin faaliyet raporları hazırlayarak kamuoyuna duyurmalarını sağlayacağız. Yüksek mahkeme üyeliğini Avrupa örneklerine benzer şekilde makul sürelerle sınırlayacağız.
Ceza infaz sistemini mükerrer suçluluğu önleyecek şekilde etkili hâle getireceğiz. Ceza infaz kurumlarının standartlarını yükseltmeye devam edeceğiz. Denetimli serbestlik sistemini daha etkin hale getirecek ve kamu-sivil toplum işbirliğinin artırılmasını sağlayacağız.

-BİREYSEL BAŞVURU GÖZDEN GEÇİRİLCEK-
Bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesine getirdiği aşırı iş yükünün, mahkemenin işlevselliğine zarar verme ihtimali karşısında bu uygulamayı gözden geçireceğiz.”

-İHTİSAS MAHKEMELERİNİN SAYISI ARTIRILACAK-
Programa göre; ihtisas mahkemelerinin sayısı artırılacak. Ticaret ve iş mahkemesi gibi bazı ihtisas mahkemelerinde meslekten olmayan hâkimlerin de yer alması sağlanacak.

-HSYK YENİDEN YAPILANDIRILACAK-
Hükümet programına göre adalet sisteminde şu düzenlemeler yapılacak:
HSYK yeniden yapılandırılarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu kurulacak.
Hukuk fakültelerine giriş şartları yeterli bilgiyi aktaracak şekilde tasarlanacak; hukuk eğitimi, içerik itibarıyla teorik bilgi ile uygulama uyumunu sağlayacak, karşılaştırmalı örnekler dikkate alınarak yeniden düzenlenecek.

-BİLİRKİŞİLİK MÜESSESESİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK-
Bilirkişilik müessesesi yeniden yapılandırılacak. Bilirkişilerin seçimi ve görevlendirilmesine yönelik standartlar belirleyerek, sertifikalandırma sistemine geçilecek.

-ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARINA AĞIRLIK VERİLECEK-
Hukukun tüm dallarında alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına ağırlık verecek, yargıya ulaşılabilirliği kolaylaştırmak amacıyla savunma hakkı ve adli yardımı güçlendirilecek.
Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası Sistemi geliştirilecek.
Adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi sağlanacak.
Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ülke geneline yaygınlaştırılacak.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *