ANASAYFA arrow right Siyaset

Yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak

Yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Seçimin ardından TBMM Genel Kurulu 23 Haziran Salı günü saat 15.00’te toplanacak
Seçimin ardından TBMM Genel Kurulu 23 Haziran Salı günü saat 15.00’te toplanacak. Meclis’te yapılacak andiçme töreninde vekiller yemin edecek.Yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak.Koalisyon düğümünü ise Meclis Başkanlığı yarışının çözmesi bekleniyor.
TBMM, 23 Haziran Salı günü saat 15.00’te en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal tarafından açılacak.

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak.
Seçimden sonra toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda ilk olarak andiçme töreni gerçekleştirilecek.
Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında andiçecek.
Andiçme, her milletvekilinin, Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle okuması suretiyle olacak.
Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre andiçecek.
Anayasaya göre milletvekillerinin andı şöyle:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”
Meclis, 1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek. 23 Haziran Salı günü TBMM’nin “1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam etmesi” Danışma Kurulu önerisi olarak getirilecek.
İçtüzüğe göre Danışma Kurulunun önerisi üzerine Genel Kurulca başka bir karar alınmadıkça Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Temmuz günü tatile giriyor.

Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlığı yarışı başlayacak.Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.
Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP arasındaki koalisyon trafiğinde güvenoyu için gerekli olan 276 hesabı yapılacak.Yemin töreninin ardından resmi olarak partiler arasındaki koalisyon görüşmeleri de başlayacak.
CHP Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında 24 Haziran Çarşamba günü toplanacak. Toplantıda grup başkanvekilleri ve grup yönetim kurulu için seçim yapılacak.
MHP Grubu da Çarşamba ya da Perşembe günü toplanacak ve grup başkanvekilleri ve grup yönetimi için seçim gerçekleştirecek.
Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyelikleri için seçim yapılacak.

Meclis’te bir diğer yarış komisyon üyelikleri için olacak.Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarına üye seçimi yapılacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, siyasî parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara göre her siyasî parti grubuna düşen Başkanlık Divanındaki görev yeri sayısını tespit edecek ve Danışma Kuruluna bildirecek.
ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *