ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

2 bin gigaton toz atmosferi boğdu, dinozorlar yok oldu

2 bin gigaton toz atmosferi boğdu, dinozorlar yok oldu
YAYINLAMA: 01 Kasım 2023 / 16.24
GÜNCELLEME: 01 Kasım 2023 / 16.25
Belçika'da araştırmacılar 66 milyon yıl önce 10 ila 15 kilometre genişliğindeki bir Asteroidin dünyaya çarpmasıyla birlikte tüm ekosistemin çökmesine ve dinozor türüne ciddi zarar vermiş olabileceğini düşünüyor.

Dinozorların neslinin tükenmesine dünyaya çarpan bir asteroidin neden olduğu düşünülüyordu. Araştırmacılar çarpmanın sonucunda düşünülenden daha ağır sonuçları olduğunu belirtti.

Ekosistem çöktü

Yaklaşık 66 milyon yıl önce 10 ila 15 kilometre genişliğindeki bir asteroit Meksika'nın Yucatan Yarımadası'na çarptığında, etkisi yıkıma neden olmuş, orman yangınları, depremler ve megatsunamileri tetikleyerek bitkilerin ve canlıların gelişmesini sağlayan ekosistemin çökmesine yol açmıştır.

Nature Geoscience tarafından yayınlanan yeni bir raporda araştırmacılar, bu diğer etkilerin yüzlerce dinozor türüne ciddi zarar vermiş olabileceğine inanırken, Asteroit çarptığında havaya savrulmuş olabilecek trilyonlarca ton tozun buna sebep olduğunu belirtti.

Küresel kışa neden oldu

Belçikalı araştırmacılar, silikat tozu ve sülfürden oluşan karanlık bulutların atmosferin etrafında dönerek güneş ışınlarını engellediği ve küresel yüzey sıcaklığının 15 dereceye kadar düşmesine neden olduğu düşünüldüğünden, asteroidin "küresel bir kışa" neden olduğuna inanmaktadır.

2 bin gigaton toz atmosferi boğdu

Atmosferi boğan toz miktarının yaklaşık 2.000 gigaton olduğu düşünülüyor. Bu, Everest Dağı'nın ağırlığının 11 katından fazla.

Araştırmacılar Kuzey Dakota'daki bir fosil alanında bulunan tortu üzerinde simülasyonlar gerçekleştirdiler.

Tozun güneşi iki yıla kadar engelleyebileceğini ve potansiyel olarak 15 yıl boyunca atmosferde kalarak bitkiler için fotosentezi kısıtlayabileceğini ve dolayısıyla doğal ekosistemi çökertebileceğini buldular.

Çalışma, asteroidin şiddetli bir ilk çarpışmaya sahip olmasına rağmen dinozorları hemen öldürmediğini, bunun yerine birkaç yıl içinde yavaş yavaş neslinin tükendiğini gösterdi.

İlginizi Çekebilir
Bir katilin gözünden 90’lar Türkiyesi
Bir katilin gözünden 90’lar Türkiyesi
Murathan Mungan, bir katilin gözünden 90’lar Türkiye'sine dair geniş/derin bir panorama geliştirirken dönemin ruhuna uygun bir yapı ve anlatı formunun da peşinden gider....
#Kültür-Sanat / 02 Kasım 2023
11 Kasım'da 81 ilimizde Cumhuriyet Ormanları kuracağız
11 Kasım'da 81 ilimizde Cumhuriyet Ormanları kuracağız
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bu yıl büyük bir coşkuyla Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında 'Geleceğe nefes, Cumhuriyet'e nefes' mottosuyla yola çıkıyoruz. Bu ka...
#Kültür-Sanat / 31 Ekim 2023
Atatürk’ün en çok sevdiği danslar alkışlar eşliğinde izlendi
Atatürk’ün en çok sevdiği danslar alkışlar eşliğinde izlendi
Primemall Gaziantep’in Cumhuriyet’in 100. Yılına yakışır görsel şölen sunan etkinlikleri büyük ilgi gördü.
#Kültür-Sanat / 31 Ekim 2023
Antik Mısır'da işe gelmeme sebepleri: Bira yapmak, akrep sokması, bir yakınını mumyalamak
Antik Mısır'da işe gelmeme sebepleri: Bira yapmak, akrep sokması, bir yakınını mumyalamak
British Museum'ın elinde bulunan tabletlere göre, milattan önce 1250'li yıllarda işçilerin işe gitmeme sebeplerine yönelik mazeretler ortaya çıktı. Bu sebepler arasında b...
#Kültür-Sanat / 31 Ekim 2023
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı  10 bin kişi izledi
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı 10 bin kişi izledi
Doğuş Grubu'nun "Çocuklara Doğuş'tan İyi Bir Gelecek" vizyonuyla hayata geçirdiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO), Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel repertuv...
#Kültür-Sanat / 30 Ekim 2023
Bakışlar sergisi açıldı
Bakışlar sergisi açıldı
Ressam Abdurrahim Güney, tuval üzerine akrilik boya tekniğiyle yaptığı eserlerinden oluşan “Bakışlar” temalı resim sergisini, SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle bul...
#Kültür-Sanat / 28 Ekim 2023
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *