ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Antika eserlerle iş yerinde küçük bir müze oluşturdu

Antika eserlerle iş yerinde küçük bir müze oluşturdu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.42
antik değer taşıyan eserleri satın alarak, küçük de olsa zengin bir müze oluşturmayı başardı.
Dondurma ve yöresel yemek işiyle uğraşan ve antik eser merakı çocukluk yaşlarında başlayan Buğra, yıllık kazancının yüzde 30'u ile antik değer taşıyan eserleri satın alarak, küçük de olsa zengin bir müze oluşturmayı başardı.
Gaziantep'in sanayi kuruluşlarının bulunduğu Başpınar mevkinde, iki iş yeri bulunan Buğra, işletmelerinin bir köşesinde oluşturduğu müzeyle antika eserlerini sergileme fırsatı buluyor.
Buğra'nın oluşturduğu küçük müzede, özellikle antik değer taşıyan savaş silahları önemli bir yere sahip. Bu eserler arasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hediye verilmek üzere hazırlanan baston şeklindeki tüfek ve süngüsü ayrı bir yere sahip. Müzede, savaş silahlarının yanı sıra eski telefonlar, elektronik malzemeler, gramofonlar, saatler, eski kitaplar, kısacası akla gelebilecek her türlü antik değer taşıyan eşya yer alıyor.
İş yerine gelen müşterilerin, antik eşyaları da görme fırsatı bulduklarını ve çok beğendiklerini ifade eden Buğra, şunları anlattı: ''Elimde bulunan antika eşyaları iş yerimde teşhir etmeye başladıktan sonra iş potansiyelim de arttı. İnsanlar, gerçekten antik eşyalara büyük ilgi gösteriyor. Antika eşya merakım küçük yaşlarda başladı. Dedemden, ninemden kalan antika eşyalarım da var, hediye edilenler var, satın aldıklarım da var. Bir tutku halinde bağlı olduğum antika eserler ile tarihi ve kültürel değeri olan eşyaları gelecek nesillere aktarmayı hedefliyorum. Eşyaların özelliğinin bozulmaması için de mücadele ediyorum. Bu eşyaların toplanması kadar, korunması ve muhafaza edilmesi de çok zorlu bir uğraşı gerektiriyor. Ancak, şunu da belirteyim ki antika tutkusu zevkli olduğu kadar, çok pahalı bir uğraş. Yıllık kazancımın yüzde 30'unu bu işlere harcadım.''

''En sevdiğim eser baston şeklindeki tüfek''

Küçük müzede, özellikle tarihi değer taşıyan savaş silahlarının ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Buğra, şunları kaydetti: ''Küçük müzemde binin üzerinde antik eser var, bunlar içerisinde en önemlisi Atatürk'e hediye edilmek üzere yaptırılmış olan baston. Bu bastonun iki manevi özelliği var. Gaziantep Fransızların işgali altındayken şehit düşen Şahin Bey'in yanında bulunan Şaban Çavuş, komutanın tüfeğini muhafaza etmiş. Şaban Çavuş, Gaziantepli meşhur Tüfekçi Yusuf'a, Atatürk'e hediye etmek amacıyla baston şeklinde bir tüfek yaptırmış. Baston, tüfek namlusu ve süngüden oluşuyor. Şaban Çavuş bunu yaptırmış ama Atatürk'e hediyeyi ulaştıramamış. Baston benim sayemde gün yüzüne çıktı. Bastonu Şaban Çavuş'un bir yakınından satın aldım. Benim en iyi şekilde muhafaza edeceğimi düşünerek bana getirdi. Ben de bir miktar karşılığında satın aldım. Bunu da koleksiyonuma dahil ettim. Bastonun üzerinde bir kitabe var, bastonun Atatürk'e hediye edilmek üzere hazırlandığı da üzerinde yazılı.''AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *