ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

“Çingene kız” emekli öğretmene gelir kapısı oldu

“Çingene kız” emekli öğretmene gelir kapısı oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
''Çingene Kızı'' mozaiğinin birebir ölçülerde yapılan benzerleri de büyük ilgi görüyor.
Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan ve Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen ''Çingene Kızı'' mozaiğinin birebir ölçülerde yapılan benzerleri de büyük ilgi görüyor. Emekli tarih öğretmeni Mehmet Yılmaz (54), adeta simge haline gelen ''Çingene Kızı'' mozaiğinin 78x53 milimetre ölçülerde birebir benzerini yaparak satışını yapıyor.

Yılmaz, 17 yıl önce tezhip sanatıyla başladığı sanat merakını mozaik yapımıyla devam ettirdiğini, yurt içi ve yurt dışından her kesimin büyük beğenisini toplayan ''Çingene Kızı'' mozaiğini yapmaya karar verdiğini, uzun uğraşlar sonucu bu mozaiğin aynısını yapmayı başardığını söyledi. ''Çingene Kızı'' mozaiğini bire bir ölçülerde yoğun emek harcayarak 45 gün içerisinde tamamlayabildiğini ifade eden Yılmaz, bugüne kadar 3'ü yurt dışına olmak üzere 23 adet satmayı başardığını belirtti.
Mozaik sanatının kendisinde bir tutku olduğunu, Zeugma mozaiklerine hayran olduğunu anlatan Yılmaz, doğal taştan yaptığı ünlü ''Çingene Kızı'' mozaik tablolarını Belçika ve Hollanda'ya kadar satmayı başardığını söyledi. Zeugma Müzesinde sergilenen ''Çingene Kızı'' mozaiğinin bir simge haline geldiğine dikkati çeken Yılmaz, bire bir benzerini yaptığı mozaiğin orijinali ile aynı ebatlarda olduğunu ifade ederek, ''Müzede sergilenen ''Çingene Kızı'' mozaiği 78x53 milimetre büyüklüğünde, benim yaptığım çalışmamda aynı büyüklükte. Bu mozaikte 6 bin taş kullandım. Mozaikler için en uygun ortam iç mekanlar olması sebebiyle mozaikleri sert ahşap üzerine yapıştırmayı tercih ettim'' dedi.
Antik dönemin mozaik sanatını günümüzde canlandırmaya çalıştığını ve mozaiğin tanınmayan bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: ''Mozaik, doğal taşların renkleri ile resim yapma sanatıdır. ''Çingene Kızı'' mozaiğinin taşlarının bir kısmını Fırat Havzası'ndan getirdim. Bulamadığımız renkleri ise Türkiye'nin değişik bölgelerinden temin ediyorum. Mesela, gül kurusu diye bildiğimiz taş sadece Elazığ'da bulunuyor. Buradan da dünyaya ihraç ediliyor. Ben de vişne renkli taşı Elazığ'ın ocaklarından aldım. Şu ana kadar 23 tane ''Çingene kızı'' mozaiği yaparak satmayı başardım, her mozaiği 4 bin liradan satıyorum. Mozaik çalışmamda yalnızca doğal taş kullanıyorum. Bu çalışmaları yurt dışına da satıyorum. ''Çingene Kızı'' mozaik çalışmamı Hollanda ve Belçika'ya da sattım. Zeugma Mozaik Müzesi'nin açılışı sırasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yaptığım mozaik çalışmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hediye olarak takdim etti.''


resim
Yılmaz, Gaziantep'in uzun yıllardır baklava ve fıstık ile yapamadığı tanıtım hamlesini Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan ''Çingene Kızı'' mozaiği ile yaptığını söyledi.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *