Açılışı GAÜN Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleşen sempozyumda, Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Barak motifleri ve renklerinden oluşan defile beğeniyle izlendi. Ayrıca Atatürk Kültür Sahnesi Fuaye Alanında, Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü tarafından sergilenen Barak Koleksiyonu Sergisini de katılımcılar ilgiyle gezdi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan GAÜN Rektör Danışmanı ve Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in yıllarca biriktirdiği büyük bir birikim olduğunu vurgulayarak, “Bu birikimi anlatmaya ne söz ne kelam yetiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla kendi alanımızda çalışmalar yapıyoruz. Bu şehrin hangi ürün ve birimine el atsanız birçok malzeme sunuyor. Gaziantep ile ilgili çalışma yaparken ilk defa bölge olarak Barak kavramını bütün bileşenleri ile ele alan bir sempozyum bu. Daha önce Gaziantep ile ilgili sempozyumlarda bölüm olarak bulunuyordu ama ilk defa başlı başına bir unsur olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ‘Gaziantep Modeli’ dediği sosyal unsurlara biz bunları yapıyoruz. Bu klasik bir sempozyum değil. Müzik dinletisi, ürünleri, gelenekleri ile toptan bir hareketle bunun bilincini oluşturmaya çalışıyoruz. Sadece akademik değil, şehrin bileşenlerinde yapılması gereken ne varsa, Gaziantep Modeli denilen bir unsur ile karşı karşıyayız.”
Barak Türkmenleri denildiğinde akla Anadolu’ya gelen son oğuz boyları geldiğini ifade eden Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç ise Barak kültürünün, Oğuzeli’nden başlayıp Nizip’in kuzeydoğusunda bulunan Belkıs Köyü’ne kadar doğuda Fırat Nehri kıyısına, güneyde de Suriye Sınırına kadar uzanan bir destan olduğunu söyledi. Kılıç sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Barakların serüveni, yaklaşık 400 yıl önce Horasan’dan 84 bin çadırla başlayıp Anadolu’ya gelmişlerdir. Yaşanmış aşk hikayeleri, öyküler günümüze kadar uzun hava ve türkülerde hayat bulmuştur. Uzun havalar Baraklılar’ın tarih kitabıdır. Horosan’dan hangi yollarla gelindi, neler yaşandı, kimler öldü, kimler kimlere aşık oldu ve kavuşamadığı türkülerde kayıtlıdır. Birde bu türkülerin yakıldığı barak odaları var. Bu odalarda kan davalarının çözüldüğü, barış yemeklerinin yenildiği, taziyelerin kabul edildiği ve sosyalleşmenin öğrenildiği mekanlardır. Bu kültür yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuştur. Bizler de Ezogelin’i sıçrama tahtası olarak bu kültürü yaşatmak ve sürdürmek istiyoruz.”
Sempozyum kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gazikültür A.Ş. tarafından, Barak türkülerinden oluşan bir albüm çalışması yapıldı. GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim elemanları Öğr. Gör. Adil Çete ve Sanatçı Öğretim Elemanı Emin Beyazçiçek tarafından hazırlanan bu albüm iki bölümden oluşuyor. Yapılan bu çalışmaya örnek olarak Mahalli Sanatçı Fevzi Çoban, sonrasında GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Mezunu Müzik Öğretmeni Uğur Fıstıkçı türkülerini seslendirerek, salondan büyük alkış aldı.
Başkanlığını Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın yaptığı sempozyumun açılış oturumunda, Barak yöresi katılımcıları ile Canlı Barak Kültür Sohbetleri yapıldı.