ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Geç Hitit Başkenti yeniden kazılıyor

Geç Hitit Başkenti yeniden kazılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.40
Güneydoğu Anadolu’nun en önemli arkeolojik alnı olarak değerlendirilen Karkamış Antik Kenti’nde uzunr bir aranın ardından kazı çalışmalarına başlandı.

Dünyanın gözü Karkamış’ta


Geç Hitit döneminin başkenti Karkamış Antik Kenti’nde Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başkanlığında Bologna Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve GAÜN ekipleri tarafından başlatılan kazılarda her gün bir başka heyecan yaşanıyor.

Sevinç ve heyecan var
Kazının ilk gününde ortaya çıkarılan lahitin üzerindeki Hititçe yazının, bir dönemin aydınlatılmasına katkı sağlayacağı ifade edilirken, Bologne Üniversitesi Arkeoloji Kürsüsü’nden Prof. Dr, Nicolo Marchetti, bu kadar önemli bir arkeolojik sahada, uzun yılların ardından ilk kaz kazı yapıyor olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Marchetti, kazılara beklenenden çok geç başlanabildiğini ve bu yıl ki çalışmaların 15 Kasım’a kadar devam edeceğini ifade etti.

Antik Kargamış sahasında, (1878-1881, 1911-1914, 1920 yıllarında) British Museum'un yürüttüğü ilk kazılardan sonra, araştırmalar bugüne kadar kesilmişti. Suriye-Türkiye sınırı 1956'da mayınlandığında da bu saha az ulaşılabilir durumdaydı. Mayın temizleme işlemi Şubat 2011'de tamamlandı ve iki ay sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolonya, Gaziantep ve İstanbul Üniversiteleri'nce verilen ortak teklifi seçince ve Bakanlar Kurulu'nca Kazı Ruhsatı verildi.

Tunç ve Demir Çağları aydınlatılacak
Türk-İtalyan Ortak Kurulu Gaziantep yöresinde 2003 yılından bu yana çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Bölgedeki kültür turizminin dikkate değer şekilde artışını sağlayan iki arkeolojik parkın İslahiye İlçesi'nde (2007'de Tilmen Höyük'te ve 2010'da Taşlı Geçit Höyük'te) açılışından sonra, şimdiki hedef 2015'te Kargamış'ta, Fırat Vadisi'nin doğal çevresini de içeren, bir Ulusal Park açmaktır. Kargamış'taki kazılar, 100 hektar büyüklüğündeki bu başkentin Tunç ve Demir Çağları kentleşmesini aydınlatmak amacıyla, tabii ki bu tarihten sonra da uzun süre devam edecek.

resim

Kazı Güney kapısından başladı (kapıın solu İngilizlerin kazdığı4 yer)


Kazı çalışmalarını yürüten Bologna Üniversitesi’nden Prof. Nicolo Marchetti ve genç arkeologlar, önemli bir arkeolojik alanda kazı yapıyor olmanın bilincinde ve heyecanında.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *