ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Genç sanatçılar için güç bir dönem

Genç sanatçılar için güç bir dönem
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, günümüzün genç sanatçılar için güç bir dönem olduğunu söyledi.
Ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, günümüzün genç sanatçılar için güç bir dönem olduğunu söyledi.
Olağan dışı müzik yeteneği küçük yaşlarda fark edilen ve zamanında Türkiye'nin ''harika çocuğu'' olarak nitelendirilen İdil Biret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğe küçük yaşta başlayan çocukların eğitimlerinin çok önemli olduğunu belirtti.
Müziğe olan ilgisinin 2 yaşında başladığını, o dönemde iyi bir eğitimcisi olduğu için şanslı olduğunu ifade eden Biret, küçük yaşta müziğe başlayanların eğitiminin önemli olduğunu bildirdi.
Müziğe ilk başladığında Türkiye'de bu sanat dalında çok fazla eğitimci olmadığını, ancak şu anda Türkiye'de iyi bir ekol ve eğitim bulunduğunu belirten Biret, şöyle konuştu:
''Zamanında benim çok iyi bir eğitimcim vardı, Mithat Fenmen. Kendisinden çok şey öğrendim. Çünkü o zaman ben beş yaşındaydım. Beş yaşında yaşında bir çocuk için iyi bir pedagog olmazsa müzikten nefret edebilirsiniz. Mithat Fenmen fevkalade bir pedagogdu. Büyük hocalarla da çalışmıştı Paris'te. Onlarla ben de sonra çalıştım. Nadia Boulanger ve Alfred Cortot. Bunlar 20. asrın en büyük hocaları. O bakımdan fevkalade bir şansım oldu. Başlarken de sonra devam ederken de.''
Dünyanın biraz değiştiğini, geçmişteki idealist düşüncelerin şu anda bulunmadığını, onun yerine maddi şeylerin ön plana çıktığını belirten Biret, ''Ona biraz acıyorum'' dedi.
Günümüzün genç sanatçılar için güç bir dönem olduğunu çünkü dünyada müzik yapan insan sayısının çok arttığını dile getiren Biret, ''İyileri var, daha az iyileri var. Fakat çok fazla olunca yani rekabet de ona göre oluyor. Mesela Çin'de milyonlarca piyanist var onu biliyoruz. O bakımdan bugün son derece güç bu mesleği yapmak'' diye konuştu.
-''Harika çocuk Biret''-
Türkiye'nin ''harika çocuğu''İdil Biret, 5 yaşına geldiğinde olağan dışı müzik yeteneği, ''absolut'' kulağı ve duyduğu her parçayı anında ve eksiksiz olarak piyanoya aktarabilme yeteneği ile Türk ve Avrupalı müzik çevrelerinin hayranlığını kazandı.
İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün talimatı ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in özel ilgisiyle, TBMM'nin kendi adına çıkardığı özel yasadan yararlanarak 7 yaşında ailesiyle birlikte Fransa'ya gönderilen Biret, Paris Konservatuvarında Nadia Boulanger'nin öğrencisi oldu.
İdil Biret, Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi eğitimcilerle çalıştı. Biret, Paris Ulusal Konservatuvarını ''Yüksek Piyano, Eşlikçilik ve Oda Müziği'' dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *