ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Kültürümüzü yansıtan halılar sarayları süslüyor

Kültürümüzü yansıtan halılar sarayları süslüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.52
Cerityeniyapan köyünde yapılan el dokuması halılar Avrupa ülkelerine ve Birleşik Arap Emirliklerine ihraç ediliyor.
Şehitkamil ilçesine bağlı Cerityeniyapan köyünde yapılan el dokuması halılar Avrupa ülkelerine ve Birleşik Arap Emirliklerine ihraç ediliyor. Sarayları süsleyen servet değeri taşıyan halılar, 120 bin TL’ye alıcı buluyor.
Köyde açılan Halı Dokuma Kursu adeta halı dokuma atölyesi gibi çalışıyor. Taleplere göre halı dokuyan kursiyerler ayda yaklaşık 15 bin TL gelir sağlıyor. Daha önce 38 metrekare büyüklüğündeki halıları Suudi Arabistan ve Katar için dokuyan kursiyerler son yaptıkları halıları İngiltere ve Amerika’ya ihraç edecek. İngiltere’ye gidecek halıların kesim çalışmalarına katılan Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, el emeği göz nuru dokunan bu halıların birer sanat eseri olduğunu söyledi. Yurt dışına ihraç edilen dokuma halıların Türk kültürünü yansıttığına dikkat çeken Kaymakam Aydın, halıların tamamen doğal yöntemlerle dokunduğunu vurguladı. Kursta dokunan halıların talepler üzerine seçilen motiflerde dokunduğuna dikkat çeken Aydın, ”Bu halıyı ihraç edenler halı olarak değil sanat ürünü olarak ihraç ediyorlar. Bir kültürün temsili olarak bu halıyı istiyorlar. Bu halılar bir medeniyetin ortaya çıkardığı kültürün örneğidir. Halı ihracatında en önemli ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’de en çok halıyı Gaziantep ihraç ediyor. Ama buradaki halının farklılığı var. Gaziantep Organizesinde günlük kullanılan halılar dokunarak satılıyor. O halılar günlük kullanılıyor ama bu halılar geçmişe özgü, doğal boyalarla dokunan, hayvanın yününden dokunan halılardır. Hem malzeme hem işlemesi doğal olduğu için bu halılar lüks mekanlarda kullanılan, sanatsal mekanlarda kullanılan halılar. Bu dokumalar bizim geçmiş kültürümüz. Bunları bizler daha önce yapıyorduk. Ama şu anda maddi durumundan ötürü bunları yapamaz olduk. Çünkü bu pahalı bir şey. Bunları günlük hayatta kullanamayız. Hem dokuması uzun sürüyor, 6 ay alır, hem de emeği çok yoğun. Bundan ötürü fabrika halısı daha ucuza ve kullanışlı hale geliyor. Son gönderilen iki halıdan biri Suudi Arabistan’a diğeri ise Katar’a gönderildi. Bugün dokunan halı ise İngiltere’ye gönderilecek. Bu halı keçi kılından yapılan bir halı. Bu özelliği olan bir halı. Her yerde aranarak bulunabilinir bir şey değil. Özel siparişle dokunan eserler. Ben bu tür sanatsal eserlerin ilçemizde yapılmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Buradaki kursiyerler hem bu halıları dokuyor hem de bu sanatı gelecek nesillere aktarıyor” dedi.
Dokunan her halıdan büyüklüğüne göre el emeği aldıklarını dile getiren Usta Öğretici Zeliha Beyaz da,”Kursumuz 8 yıldır muhtarımızın desteğiyle yürütülüyor. Ben 3 yıldır bu köyde görev yapıyorum. 30 kursiyerimiz var, 11 tezgahımız var. Ayda ortalama 7-8 halı dokuyoruz. Dokunan halılar Avrupa ülkelerine, İngiltere’ye Amerika’ya, Arap ülkelerine gönderiliyor. Genelde siparişleri oralardan alıyoruz. Oralarda ise Arap Saraylarına, özel hastanelere ve kurumlara gidiyor. Bir halı yaklaşık bir ayda dokunabiliyor. Bu durum halının boyutuna ve şekline göre değişebiliyor. Birazda öğrencinin el hızına bağlı. Biz bu halıları firmalara satıyoruz. Avrupa ülkelerine bu halıları firmalar ihraç ediyor. Biz sadece el emeğini alıyoruz. Firmaların satış fiyatlarına karışmıyoruz” dedi.
Kursun köydeki genç kızlara da istihdam sahası oluşturduğunu söyleyen Beyaz, şunları söyledi: ”Köy yerinde başka iş imkanı yok. Öğrenciler bir gelir kaynağı oluyor. Hem ailelerine katkıda bulunuyorlar hem de kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Burada kişiye özel motifler dokuyoruz. Hangi deseni isterlerse biz onu yapıyoruz.”
Öte yandan, Türk kültürünü Avrupa’ya ve Birleşik Arap Emirliklerine taşıyan kursun köyde açılması için Muhtar Adnan Aslanoğlu’nun vefa örneği gösterdiği ortaya çıktı. Muhtar Aslanoğlu’nun köydeki istihdam ağını genişletmek için kendi bürosunu 2000 yılında kursa devrettiği, o tarihten itibaren seyyar gezindiği öğrenildi.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *