ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

MARS: Bereket ve güç

MARS: Bereket ve güç
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.44
Savaş ve barışı bir arada temsil eden bronz Mars heykeli, Zeugma Mozaik Müzesi'nin en ilgi çeken eserlerinden biri.
Zeugma Antik Kenti'nin koruyucusu, savaş ve barışı bir arada temsil eden bronz Mars heykeli, Zeugma Mozaik Müzesi'nin en ilgi çeken eserlerinden biri.
Zeugma Antik Kenti'nde 2000 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan Roma dönemine ait yaklaşık 1,50 boyundaki bronz Mars heykeli, bereketi ve gücü simgeliyor.
Bir elinde mızrak ve diğer elinde bahar dalı bulunması nedeniyle hem savaşı hem de barışı temsil eden Mars heykeli, 2000 yılında sabaha kadar süren bir çalışma sonucunda ortaya çıkarıldı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, Mars heykeli bulunduğunda kazı çalışmalarında koordinatör olarak görev yaptığını söyledi.
O dönemde, Zeugma Antik Kenti'ndeki ikiz villaların yeni yeni ortaya çıkarıldığını ifade eden Ergeç, Mars heykelinin bulunuşunu şöyle anlattı: ''Bir gün akşam üzeri ikiz villaların salonlarının daha dış kısmında bir yer kazılıyor. Toprakta yeşilimsi bir renk belirdi. Toprağın rengi bronz bir şey çıkacağını gösteriyordu. Vakit de akşam üzeri. Arkadaşlara, 'ya bugün bırakın kazıya yarın devam edin ve üzerini kapatın, ya da devam edecekseniz sonuna kadar devam edin' dedim. Ekipteki arkadaşların sabaha kadar yaptığı çalışma sonucunda Mars heykeli ortaya çıkarıldı. Heykel yatar durumda sırt üstü ikinci katta duruyor ancak ikinci kat çöktüğü için mutfak bölümüne düşüyor.''
Ergeç, Roma'nın bölgeyi işgalinin ardından Mars'ın farklı bir şekilde tasvir edildiğini, Mars heykelinin bir elinde mızrak ve bir elinde bahar dalı tuttuğunu, başında miğferi bulunduğunu, ancak kılıcı ve kalkanının olmadığını ifade etti.
Restorasyonu uzun sürdü
Zeugma Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında bulunan Mars heykeli, kazı sırasında bulunan en değerli eserlerden biri. Heykel, pitosların arasında sırt üstü yatar pozisyonda bulunmuştu. Üzerine düşen ağır cisimler nedeniyle sol kolu omuzdan ayrılmıştı.
Sağ göğsünde yoğun yanık ve ezikler bulunan heykelin eli ise parçalara ayrılmıştı. Basınç nedeniyle sırtının ortasından kalçasına kadar çatlak oluşmuştu. Kazı sonrası Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne getirilen heykelin restorasyonuna, 2001 yılı Mart ayında Packard Humanities Institute finansmanı ile İtalyan Dr. Roberto Nardi başkanlığında Centro di Conservazione Archeologica'nın maden restoratörleri tarafından başlandı. Çalışmalar, 2002 yılı Aralık ayında tamamlandı.
Restorasyon sırasında eseri koruyacak yöntemler uygulandı. Sergileme sırasında ayakta durabilmesi içine esere krom çelik taşıyıcı yerleştirildi. Zeugma Müzesi'nde her yerden görülebilecek şekilde yerleştirilen Mars heykelinin, bu şekilde Zeugma Antik Kenti'nin koruyucusu olduğu da tasfir edilmeye çalışılıyor.
Mars
Savaşçı genç bir erkeğin betimleyen Mars heykelinin özellikle bakışları dikkati çekiyor. Miğferli heykelin ortadan ayrılan kıvırcık bukleler halindeki kabarık gür saçları alın ve yüzünü çevreleyerek ensesine yapışıyor. Göz bebeği gümüş ve altından yapılan Mars heykelinin yüzünde öfke ve kızgınlık hakim.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *