ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Pamuk ipliği ve kumaş üretiyorlar

Pamuk ipliği ve kumaş üretiyorlar
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Fakültesinde eğitim gören öğrenciler, kurulan pilot tesiste pamuktan iplik ve kumaş üretiyorlar. 

SANKO Holding tarafından üniversitede 2006 yılında kurulan ''Abdulkadir Konukoğlu Tekstil Uygulama Merkezi''nde, pamuktan iplik elde edilmesi ve kumaş üretilmesi için her türlü imkan bulunuyor. 

Öğrenciler, her gün 20 dakika boyunca bu tesiste çalışarak, teorik bilgilerini pratiğe aktarıyor. 

GAÜN Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kireçci, Türkiye'de pilot üretim tesisi olan tek fakülte olduklarını, yurt dışında da sadece birkaç ülkede üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümünde pilot tesis bulunduğunu söyledi. 

Abdulkadir Konukoğlu Uygulama Merkezi'nde lisans, lisansüstü ve akademik personelin üretim ve Ar-Ge çalışmaları yaptığını ifade eden Kireçci, merkezdeki laboratuvarda iplik ve kumaş analizlerinin de yapıldığını, pilot işletme sayesinde öğrencilerin derslerde gördükleri teorik bilgileri uygulama fırsatı bulduğunu vurguladı. 

Daha önce öğrencilerin, burada ürettiği kumaşları Gaziantep'te faaliyet gösteren çeşitli mağazalara sattıklarını ancak bu uygulamaya ara verdiklerini belirten Kireçci, şöyle devam etti: ''Eğitim yöntemimizde teorik ve uygulamalı bilgilerin örtüşmesi sağlandığından öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi sağlanıyor. Pilot işletmede, balya halindeki pamuk örme ve dokuma kumaşlara dönüştürülüyor. Pamuk balyaları harman hallaç makineleri ile açılarak temizlendikten sonra iki tarak ve iki cer makineleriyle pamuk şeritlerine dönüştürülüyor. Şeritler, iki adet rotor makinesinde iplik haline getirilebildiği gibi fitil makinesinde de fitil formuna dönüştürülerek ipliğe dönüştürülüyor. Bobin makinemiz de mevcut. Elde edilen iplik, bobinlerinin bir kısmı 460 kilogram/gün kapasiteli iki yuvarlak örme makinesinde kumaşa dönüştürülüyor.'' 

Numune dokuma kumaş üretimi için de haşıllama, çözgü hazırlama, tasarlama ve dokuma makinelerinden oluşan tam otomatik bir dokuma sistemine sahip olduklarını ifade eden Kireçci, laboratuvarlarda bulunan makineler sayesinde ham kumaşların ön terbiye ve boyama işlemi yapıldığını söyledi. 

Üretilen kumaşların ve ipliklerine laboratuvarlarda çok sayıda kalite kontrol testlerinden geçirildiğine işaret eden Kireçci, ayrıca üretilen kumaşların konfeksiyon ürünleri haline getirilmesi için tüm imkanlara sahip bir konfeksiyon atölyeleri de olduğunu kaydetti. 

GAÜN Tekstil Mühendisi Fakültesinde 4 yıl boyunca bütün derslerin tamamen İngilizce olarak verildiğini, Türkiye'de İngilizce tekstil eğitimi veren tek fakülte olduklarını bildiren Kireçci, bu özellikleri sayesinde mezunların uluslararası şirketlerde işe girmesinin kolaylaştığını vurguladı.
Kireçci, bölümlerinde yabancı uyruklu uyruklu lisans ve yüksek lisans öğrencileri de bulunduğunu ifade etti.AA

resim
Abdulkadir Konukoğlu Uygulama Merkezi'nde lisans, lisansüstü ve akademik personelin üretim ve Ar-Ge çalışmaları yapılıyor.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *