ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Teknolojiye bir el emeği daha yenik düştü

Teknolojiye bir el emeği daha yenik düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Durdu Aksak, yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü teneke oymacılığının teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Teneke oymacılığının son temsilcisi 60 yaşındaki Gaziantepli Mehmet Durdu Aksak, yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü teneke oymacılığının teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Yıllarca tenekeyi sanata çevirerek para kazanan Aksak, Elmacı Pazarında mütevazi bir dükkanda çalışıyor. Mesleğinden para kazanamayınca dükkanında farklı gıda maddeleri satmaya başlayan Aksak, bakır ve teneke üzerine harf işlediğini, teknolojinin gelişmesiyle beraber işlerinin azaldığını, şimdi de bitmek üzere olduğunu anlattı.
Aksak, ''Şimdi artık bilgisayar dönemi, benim yaptığım işi çok kısa sürede bilgisayarda yapabiliyorlar. Daha önce sipariş veren kişi malzemeyi ancak 1 hafta sonra alabiliyordu. Şimdi siparişler de azaldı, hatta yok diyebiliriz'' dedi.
50 yıldan beri yaptığı mesleğine kimsenin heveslenmediğini belirten Aksak, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tek teneke oymacısı olduğunun altını çizdi.
Tenekeden farklı desenler çıkaran Aksak, teneke üzerine Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılar da yazabildiğini ifade etti. Yıllarca meyve, sebze kasalarına ve reklam tabelalarına yazı hazırlayarak nafakasını çıkardığını söyleyen Aksak, teneke üzerine sadece yazı kazımakla yetinmediğini, tenekeden farklı şekillerde çıkardığını vurguladı.
Mesleğinin son temsilcisi olduğuna dikkat çeken Aksak, daha ilkokul 3'e giderken kendini mesleğin içinde bulduğunu, babasının rahatsızlığı nedeniyle eğitimini yarıda bırakarak iş hayatına atıldığını kaydetti.
Teneke oymacılığını yaparken farklı dillere de merak saldığını anlatan Aksak, İngilizce ve Arapça'yı önce sözlükleri karıştırarak daha sonra da ikili ilişkilerini geliştirerek öğrendiğini dile getirdi.
Aksak, ''Zamanla işimde olduğu gibi dilde de pratik yaparak kendimi geliştirdim'' dedi.
Gaziantep ve çevresindeki 7 ilin tek teneke oymacısı olduğunu ifade eden Aksak, yıllarca hastanelere, Türk Silahlı Kuvvetlerine, ve emniyete hiç para almadan iş yaptığının altını çizdi.
El sanatlarında olduğu gibi teneke oymacılığınında teknolojisiyle yenilmesine rağmen mesleğinden vazgeçmediğini kaydeden Aksak, 2 oğluna da mesleğini öğrettiğini, ancak oğullarının da mesleği devam ettirmediğini, kendisinden sonra da biteceğini belirtti.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *