Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kültür Müdürlüğü yetkilileri, “Zaten heykel atölyesinden az bir bölge sular altında kalacak” açıklaması yaparak şaşırtırken, Mimarlar Odası, konuyla ilgili araştırma aşamasında oldukları için konuşmak istemedi
Gaziantep turizmi ve kültürü açısından büyük bir öneme sahip olan, tarihi Hitit Uygarlığına dayanan Yesemek Açık Hava Müzesi, yanı başında yapılan sulama barajı yüzünden ciddi bir tahribat ile karşı karşıya. Baraj inşaatının eserlere zarar vereceği ifade edilirken,1’inci derece deprem bölgesi üzerine kurulmasının ise sorunlara yol açacağı söyleniyor. HDP Gaziantep Milletvekili Prof Dr. Mahmut Toğrul, “Yesemek Açık Hava Müzesi’nin yanına yapılan sulama barajının, Yesemek’e ciddi anlamda zarar vereceği bilinmesine rağmen bu projenin yapılmasının ve ısrarcı olunmasının nedeni nedir?” diye sorarak konuyu TBMM gündemine taşıdı.
11 milyonluk proje birilerini zengin ederken tarihi zenginliği yok edecek
Dünyanın ilk ve tek Yesemek Açık Hava Atölyesi yanına yapılan sulama barajının ihalesi 2016 yılında yapıldı. İhaleyi 17 milyon 745 bin liralık teklif ile EMBA Madencilik İnşaat Nakliyat Ticaret ve Sanayi A.Ş aldı. Barajın yüksekliği 36 metre olup kretin uzunluğu ise 220 metre. 1 milyon 250 metreküp su kapasitesine sahip olduğu tahmin edilen barajın 2 bin 750 dekar alanı sulayacağı ifade ediliyor.
Tahminen 115 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen sulama barajı için 2016-2017 ve 2018 yılları baz alındığında harcanan paranın 7 milyon lira olduğu kaydedilirken, bu para 2020 yılı günümüz koşullarına göre 11 milyon lira civarında.
Konu TBMM’ye taşındı
Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi’nin, sulama barajının altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalması kentteki tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde Yesemek Komisyonu oluşturulurken, HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, konuyu TBMM’ye taşıdı, cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.Gaziantep Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Yesemek Komisyonu içerisinde B.Sıtkı Severoğlu (Komisyon Başkanı), Tarık Aytekin (Komisyon Sekreteri), Aslı Tezel, Gökhan Çeliktürk, H.Özgür Girişken, Hasan Yelken, Dinçer Uğurluer, Sibel Gürsel ve Erkan Özsavaş gibi isimler yer alıyor.
HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, soru önergesi verdi
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırmasına şu soruları sordu:: “UNESCO Dünya geçici mirası listesinde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesinin yanında inşası süren sulama barajının UNESCO kalıcı liste mirası sürecini baltalayacağını düşünmüyor musunuz?
Yesemek Açık Hava Müzesi’nin yanına yapılan sulama barajının, Yesemek’e ciddi anlamda zarar vereceği bilinmesine rağmen bu projenin yapılmasının ve ısrarcı olunmasının nedeni nedir?
DSİ bünyesindeki yüklenici firmanın 1. derece arkeolojik alana izinsiz girerek 742 m2 alanı tahrip etmesinden bakanlığınız haberdar mıdır? Bu konuda bakanlığınız etkin bir soruşturma yürütecek midir? Yesemek’te yeni bir antik kentin varlığı bilimsel raporlarla ortaya çıkmıştır. Ayrıca Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yazılı olarak çalışmaların kurul kararına kadar durdurulması uyarısına rağmen sulama barajının inşaatına devam edilmesinin nedeni nedir?
Yapılması düşünülen sulama barajı Yesemek bölgesinin yakınında tespit edilen sit alanın kuzey yamacını sular altında bırakacaktır. Aynı zamanda bu bölgede arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Dolayısıyla sulama barajı projesinden vazgeçilmesi için bakanlığınızın bir talimatı olacak mıdır?
Yesemek Bölgesi’nde inşa edilen sulama barajının 1. derece deprem bölgesi üzerine kurulduğu söylenmektedir. 1. Deprem bölgesi ve tarihi bir sit alanına sulama barajı kurulmasının mantıklı izahatı nedir?
Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek bir deprem felaketinin vicdani sorumluluğu kime ait olacaktır?
Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi bir turizm cazibe merkezidir ve bu nedenle bu tür arkeolojik alanların korunması büyük önem arz etmektedir. Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi’nin korunması için bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?.” Fatma Karabacak
Yesemek, dünyanın bilinen ilk ve tek açık hava heykel atölyesi. Çok geniş bir alana yayılmış olan atölyede, toprağın altında henüz çıkarılmayan binlerce heykel bulunuyor.