ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Yesemek, UNESCO’nun kalıcı listesine hazırlanıyor

Yesemek, UNESCO’nun kalıcı listesine hazırlanıyor
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2020 / 19.31
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2020 / 19.31
Eski Önasya’nın bilinen en eski ve en büyük heykeltıraşlık atölyesi ve taş ocağı olan ve 2012 yılından beri UNESCO’nun Dünya Miras Alanları Geçici Listesinde yer alan Yesemek’in kalıcı listeye alınmasına çalışılıyor 

Yüzey araştırmaları yapılıyor

UNESCO Dünya Miras Alanları Kalıcı Listesine girmek için yapılan Yesemek yüzey araştırması projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 2019 yılı Haziran ayında Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve ekibi tarafından Yesemek ve çevresinde başladı. Yüzey araştırması projesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi tarafından desteklendi. Yesemek’te daha önce yapılan çalışmalara göre, heykel atölyesi ve taşocağı için genel yaklaşım, Yesemek’in daha çok Geç Hitit Devri’ne tarihlendiği yönündeydi. Ancak 2019 yılında yapılan yüzey araştırmalarından elde edilen bilgi ve bulgular, Yesemek’ in MÖ 13’ncü yüzyıla, Hitit İmparatorluk Devri’ne tarihlenebileceğini gösteriyor.

 Alan yönetim planı onaylandı

Tüm bu çalışmalar neticesinde 2020 yılı Şubat ayında yapılan Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu toplantıları sonucunda Yesemek Alan Yönetim Planı onaylandı.

Çalışmalar hız kazanıyor

2020 yılında devam eden UNESCO Kalıcı Dosya çalışmaları kapsamında ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ile pandemi sürecinde internet üzerinden yapılan telekonferans neticesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle Büyükşehir Belediyesi ile ICOMOS arasında sözleşme imzalandı. ICOMOS bu sözleşme ile Yesemek için UNESCO Dünya Mirası kalıcı dosya hazırlama aşamasında danışmanlık ve teknik destek sağlayacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *