Gazza

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

O gün Sahra-yı Cedit de bir telaş vardı. Yeniçeri ağası Bekir, bir o yana koşmaktan, bir bu yana koşmaktan yorulmuştu. Ona Osmanlı çerileri Usturalı Bekir ağa derlerdi. Devşirme asker, çeri ocağına geldiğinde, eline bir ustura alır, her gelenin başındaki saça ustura ile girişir, gerisini berberlere bırakırdı. Hünkar ferman vermişti. Ordu yönünü doğuya döndürmüştü. Osmanlı hazinesinde büyük bir delik vardı. Bu nedenle yeni ganimetler, yeni gelir kaynakları gerekmekteydi. Iran da bulunan Şah İsmail , müslüman olan Safevi devletinin başı olarak, Osmanlı ordusu için bir tehlike oluşturduğunu düşünerek, Osmanlı, Sahrayı Cedit te orduyu toplamaya başladı.


Bu sefer çok önemli idi, Iran Şeyhin Şahı İsmailin çok büyük bir hazinesi olduğu bilinmekteydi. Şah İsmail savaş alanına hazinesinin bir bölümünü taşıdığınıda Osmanlı bilmekteydi. Safevi’lerin savaş hazırlığı yapmaları Osmanlıdan korktukları içinmi, yoksa ülkelerini Osmanlı’dan korumak içinmidir, burasını kimse bilmemektedir. Sultan Selim, tek varisi Şehzade Süleyman’a, ülkeyi koruması için 50 bin askerle bırakarak Çaldıran seferine çıkarken, Osmanlı donanmasınıda hazırlıklı olması için haliçte görevlendirir. Çaldıran Ovasında karşılaşan iki ordu Özbeklerin desteği ve Osmanlının top gücünün galibiyeti ile neticelendiğini hepimiz biliriz. Bundan sonra ver elini Tebriz. Burada bulunan çok değerli bilim adamlarını tesbit eden Osmanlı, onları Istanbul’a göndererek mecburi ikamet ettirir .
Çaldıran savaşında Osmanlı ordusuna karşı Safevileri destekleyen yöresel etnik güçler, Osmanlıya kerhende olsa itaat etmek mecburiyetinde kaldıkları için, Güney Doğu Anadolu’daki yerleşim yerlerine geri çekilirler. Daha sonra Kışı Amasya da geçiren Sultan Selim, bir sene sonra Doğuya, Güneye ve Güneydoğuya karşı başlattığı icraata devam etmek istiyordu. Ele geçirdiği Şah İsmail ‘in Hazinesi, Osmanlıya yetmemekteydi. Bu nedenle etnik gurupların Safevilere yardım etmelerini bahane ederek , yeni bir sefer planladı.


Kısa zamanda Osmanlı Diyarbakır’ı ele geçirdi. Bununla beraber Mardin ve yöresi Osmanlı topraklarına katıldı. Memlük’lerin Osmanlı ordularının Mısır’a gitmek için geçiş izni vermemesi üzerine çıkan savaşta, Mercidabık’ta, Osmanlı Suriye ve yöresini Osmanlı topraklarına katmış oldu. Bu arada Antep te Osmanlı topraklarına katılmış oldu. Bu bir tarihti . Osmanlı artık yalnız batıda değil, doğuda ve Orta Doğuda belirgin bir hakimiyeti kurmaya başlamıştı. 2 Ocak tarihinde Sultan Selim Han Kudüs’ten sonra Gazze ye girdi. Bu Osmanlı nın Gazze ye ilk girişi idi.
Safevilerden sonra Memlük devletinide Ridaniye’de yenen Osmanlıya artık Mısır’ın yolu açılmıştı. Abbasi Halifeliğine son veren Sultan Selim, çok büyük miktarda ganimet elde etmiş, hatta Istanbul’ a haber salarak donanmanın bir bölümünü bu ganimetleri Istanbul’a taşımak için istemiştir. Çok ağır bir kış geçiren Istanbuldan donanmanın Mısır a hareketinde meydana gelen gecikmeden dolayı bedeli, bazıları kelleri ile ödediği bir hakikattir. Mısırın alınması ile İPEK YOLU artık Osmanlı nın kontroluna geçmiş, bu nedenle ticari yolun bütün gelirleri Osmanlı Devletinin hazinesine büyük bir kaynak teşkil etmiş olduğunu görmekteyiz. Sultan Selim’in Mısır seferi, Osmanlı hazinesini, tavana kadar doldurduğunu öğrenmekteyiz.


Aradan 496 yıl geçmiş, yine Sahrayı Cedit’te insanlar bir başka telaş içindeler. Bazı yardım kurumları, içlerinde yaralı Deniz Feneri derneğininde bulunduğu, ciddi başka kuruluşlar, bir sefer hazırlığı içindeler. Bu sefer için Donanma sonradan değil, önceden Aksaz’dan Akdeniz’e açılmaları için ferman verilmekte. Başlarında beş asır önceki gibi Piri Paşa bulunmamakta, fakat gerekli direktif, siyasi irade tarafından verilmekte. Sultanımız GAZZA seferine çıkmak için gerekli hazırlıkların yapılması için ferman çıkarmakta gecikmemekte.


Tarihte Osmanlıyı yarı yolda bırakan bir çok etnik gurupların olduğu bir gerçektir. Bunların içinde Arap’larında olduğunu ve hatta Filistin’lilerinde olduğunu inkâr etmemek gerekir. Aslen Arap olan Filistinliler için Arap dünyası bu güne kadar bir tek cümle söylememelerini nasıl değerlendirirsiniz bilmemekle beraber, bizim neye mal olacağını bilmediğimiz bir maceraya topyekun gitmemizin bedelini kimin ödiyeceği konusunda ciddi endişelerim olduğunu söylemek isterim.
496 sene evvel hazineyi doldurmak için yola çıkan Hünkar Sultan Selim Han, bu gün olsa Sahrayı Ceditte sefer hazırlıklarına başlatılmasını emredermiydi diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.


Gazza