RAF

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bu üç kelimenin baş harfleri çok önemlidir. R harfi ROTE kelimesinden gelir . Anlamı çok iyi bilinen bir kelimedir. Kırmızıya Almancada Rote yazılır ‘’rot’’ okunur. Kimi zaman bu kelime kızıl olarakta tercüme edilir. İkinci harf olan A kelimesi ‘’ARMEE’’ kelimesinin baş harfidir. Almanca anlamıda Ordu demektir. Buradada kelime anlamı ordu anlamında değilde ÇETE anlamında kullanılmaktadır. Son harf ise F, bilinen bir kelimenin baş harfidir FRACTİON. Almanya da oluşan sol etkinliklere katılan ve iki Alman radikal sol görüşlü aktif gerilla liderlerinin soyadlarının birleşiminden meydana gelir.
Aynı Amerikada bir zamanlar soygun çetesi olarak terör estiren Bonny and Clay ye benzer bir durum. Çete liderlerinin adları Andreas Baader ve Ulrike Meinhof, bu iki çete elebaşısının soy adlarından teşkil edilerek Baader-Meinhof Çetesi olarak anılır. Aslında Uldrike Meinhof sol görüşlü bir gazeteci olarak ‘’Konkret’’ adlı bir dergide yazı yazmaktadır. Bu nedenle sol görüşlü değişik ülkelerdeki bir çok çetelerle temasta olduğu bilinir.
Almanya da 1970 li senelerde Devlete ve Polise karşı yaptıkları bir çok eylemlerle adlarını bütün dünyaya duyurmuşlardı. Bu çete diğer ülkelerde bulunan sol fraksiyonda faaliyet gösteren bir çok çetelerle temasta olduğundan, her türlü yardımı birbirlerine sağlamaktadırlar. İtalya’dan Kızıl Tugaylar , Fransa’dan Action Directe ve bilhassa Irlanda lı örgütlerden PİRA bunların önde gelenlerindendir. Bu koordinasyonda Ulrike, etkin görev yaptığı bilinir.
Çetenin üyelerinin bir alışveriş merkezini yakmayı planladığı istihbaratı polise eriştiğinde gurubun elemanları tutuklanmaya başlamıştı. Bu çetenin elebaşıları ise 2 Nisan 1968 yılında Frankfurt’ta bir Alış Veriş merkezini yaktıktan sonra aynı gün tutuklanırlar. Bunların arasında planlayan Gudrun Ensslin ve Andreas Baader de bulunmaktadır.
Çete hakkında sempatik yazılarla ilgi odağı haline gelen Ulrike Meinhof sanki çetenin sözcüsüymüş gibi hareket eder. Yine 70 li senelerde Alman polisi terörist avına çıkar. Yakalanan çete üyeleri teker teker tecrit hücrelere kapatılır. Bu hücrelere giriş ve çıkışlar son derecede sıkı kontrol altında tutulur. Kelime anlamıyla kuş uçurtulmaz. 1970 senesinde Andreas Baader’in hapisten kaçmasına yardım eden Ulrike, aradan geçen iki sene sonra Almanya’nın şirin kasabası LagenHagen de yakalanır. Lagenhagen kasabası, Honover’in hava alanının bulunduğu kasabadır.
Lagenhagen de bir çok küçük fabrikaların bulunduğu, işçi yoğun bir kasaba olduğundan, işçi yatakhanelerinde saklanması kolay olur. 1972 senesinde bir kimlik kontrolunda yakayı ele verir. Kendisini ön duruşmada 8 sene hapis cezası ile cezalandıran mahkemeye basından tepki gelir. Esas duruşmalar sırasında ömür boyu hapis cezası ile yargılandığı uzun süreçte, 9 Mayıs 1976 senesinde Stuttgart-Stammheim hapishanesinde tecrit hücresinde kendini asmış bir şekilde bulunduğunda bütün dünyaya intihar ettiği söylenmiş, kimsenin inanmadığı yankılanmıştı. Ulrike Meinhof un derin devlet tarafından öldürüldüğünü her platformda dile getiren RAF üyeleri çeşitli etkinliklerle dikkatleri bu konu üzerine çekmeyi başarmışlardı.
Mart 1969 senesinde bir ajan olan Peter Urbah’ın polise ihbarı sonucunda Berlinde yapılan bir kimlik kontrolunda Baader yakalanır. Berlinde bir hapishaneye konur. 14 Mayıs 1970 tarihinde ise Ulrike Meinhof unda içinde bulunan bir gurup, çetenin müthiş planı sonunda hapisten kaçar. Aslında bu kaçış, çetenin kuruluşu olarak gösterilsede eylemler bu tarihten çok önce başladığından tam olarak ne zaman kurulduğunu söylemek mümkün değildir. Bir çok kanlı eylemler, ölümle sonuçlanan banka soygunları toplumu tedirgin etmeye yetmişti. 1 Haziran 1972 tarihin de silahlı bir çatışma sunucunda bir çok RAF çete üyesi ile birlikte Andreas Baader’de yakalandı.
Çetenin diğer üyeleri terörün dozunu arttırarak çete başlarının serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştılar. 5 Eylül 1977 tarihinde Alman İşverenler Birlliği başkanı Hanns Martin ‘i öldürdüler.
13 Ekim 1977 senesinde kanlı Lufthansa uçağının kaçırılma eylemi bardağı taşıran son damla oldu. Ne kadar ilginç bir tesadüfdürki Ulrike Meinhof gibi Andreas Baader’de müebbet hapis cezasını çektiği Stuttgart-Stammheim hapishanesinde ensesinden vurularak intihar ettiği söylenir.
Geçtiğimiz bir kaç gün evvel 10 Mart 2011 tarihinde göz altına alınan MİT nin bilgi bankası Kaşif Kozinoğlu, hakim karşısına çıkmadan kalp krizi sonucunda öldüğünü medyadan öğrendik . ‘’Ağır Spora Bağlı Kalp Krizi’’ sonucunda vefat ettiğini resmi haber ajansları topluma ilettiğinde, aklıma Andreas Baader’in kendini tecrit hücresinde ensesinden tabanca ile vurarak intihar ettiğinin Alman makamları tarafında duyurulması geldi diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.
 



RAF