Yeni Seçim Yasası ve Avrupa'daki yurttaşlar...
BRUSSELS - 1960'lı yıllarda Türkler için Avrupa kapıları açıldığında bu kıta ülkeleri vasıflı-vasıfsız insanları çalıştırmak için davet ediyorlardı. Amaç, İkinci Büyük Savaş'tan sonra tekrar kalkınma yoluna giren ülkelerinin çalışan sanayiine, küçük-büyük işyerlerine emekçi/işçi bulmaktı.
Nitekim buldular da...
Türkiye'nin kırsal kesiminde işsiz olup sadece toprağa bağlı tarımsal alanda çalışarak geçimini zar-zor sağlayan insanlar, açılan Avrupa kapısına çağrıldılar.
Önce bir tereddüt/kuşku...
Gavur parası!..
Durum anlaşıldığında...
Avrupa'ya hücum...
Önceleri Türkiye'ye değin gelip çalışacak işçi isteyen Avrupalı ülkeler, bu işçi akınını durdurmak için sıkı önlemler aldılar sonraları.
"Kaçak işçi" avı başlattılar...
Altmış küsür yıldır Türk işçiler Avrupa ülkelerinde çalışıyorlar.
Yüzakı ile... İş becerisi, bileğinin hakkıyla...
İkinci vatan edinenler de var bu ülkeleri...
Evleri, işyerleri var.
Buralarda doğup büyüyen Türk gençler; o ülkelerin siyasetinde, sporunda, bilim ve sanatında, ticaretinde, sanayiinde yer edindiler. Kendilerine yer buldular. Şimdilerde ise başarılarıyla kendilerini alkışlatıyorlar.
Yine de sorunları yok mu? Tabii ki var.
Bir kere; bu ülkelerde çalışırken Türkiye'yi her haliyle temsil etme gibi bir sorumluluğu da bulunan bu yurttaşlarımızın TC Elçilik, Konsolosluklar dışında sahiplenilmesi gereken alanın siyaset olduğu nedense bugüne değin unutuldu.
Avrupa ülkelerinde çalışan TC yurttaşlarının milletvekili seçimlerinde, halkoylamalarında seve seve oy kullandıklarını biliyoruz.
Buna herkes "evet" gözüyle bakıyor.
Ama bu yurttaşlar, çok uzaklarda olsa da, ülkelerinin esenliği için oy kullanıyorlar, kendi görüşlerini sandığa yansıtıyorlar. Bu eylemleri sadece sandığa değin oluyor ancak...
Sonrası?..
Malum... Avrupa ya da başka kıtalarda çalışan yurttaşlar için -oy kullandıkları halde- TBMM'de ne bir milletvekili var, ne de onların sorunları için bir Bakanlık...
En başta, madem ki bu yurttaşların oyları o denli önemli; o halde, bunun gereği düzenlenecek yeni seçim yasasında mutlaka yapılmalı:
Dış ülkelerde bulunan yurttaşlarımız için de bir formül bulunup onların da TBMM'de temsilleri sağlanmalı...
***
Yarım yüzyıldır Avrupa oturan/çalışan yurttaşlarımız, buralarda kendilerini o ülkeler parlamentolarında, yerel yönetimlerinde temsilde kendilerine fırsat yaratıp bunu kullanıyorlarsa, TBMM'de de temsil konusunda çok yaya kaldığımızı kabul etmek durumundayız.
Bu durum, çağdaş demokrasi anlayışını inkar etmek değil de ne?