Vansesi gazetesinin öyküsü...
Gazeteler de insanlar gibidirler. İnsan elinde, dahası sevdalıları elinde doğarlar, gelişir ya da gelişemezler. Kimileri yarı yolda nefessiz kalır, biter, kapanır. Adı unutulur gider. Bir de pes etmeyeler vardır, her türlü zorluğa karşı direnir, yüzyıllara ulaşır.
Kuşaktan kuşağa okurlarıyla buluşmanın onurunu artık tarih olan sayfalarıyla yaşar böyle uzun soluklu gazeteler.
Ülkemizin yaşayan en eski gazetesi YENİASIR İzmir'de çıkıyor ve bugün 123 yaşında.
Diğer illerimizde de böylesi basın çınarı gazetelerimiz var. Gaziantep'te SABAH gazetemiz 71 yaşında, Kırklareli'nde YEŞİLYURT 92, Adana'da YENİ ADANA 99, Kayseri'de ÜLKER 83, Siverek'te İRFAN 94 yaşında...
Dahası da var...
Her biri dağ çiçeği güzelliğinde/kokusunda bu gazeteler.
Hepsi Anadolu'nun binbir tarih rengini taşıyor dünden bugüne.
Van ilimizin gözü, kulağı, dili olan Vansesi gazetemiz de bunlardan biri... İkram Kali kardeşimin yönetimindeki VANSESİ bugünlerde 80. yaşına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Anadolu'da, Trakya'da gazete çıkarmak; bunu uzun yıllar yaşatmak/sürdürmek her babayiğidin harcı değil.
İkram Kali, Vansesi'nin başında, onu yöneten, herşeyi olan gazeteci arkadaşım; 80 yıllık yayın sürecindeki başarıyı şöyle anlatıyor:
"Van'ın belleği, en köklü markası olan Vansesi Gazetesi'nin kurucusu rahmetli İlyas Kitapçı, rahmetli Remzi Perihan ile sağlıklı ömürler dilediğim önceki yazı işleri müdürümüz Ali Laleci ağabeyimizin bıraktığı Vansesi bayrağını devraldım. Sorumlu bulunduğum süre içinde gazetecilik ilkelerinden ödün vermeden kaliteli, güvenilir, okunan, etkili bir gazete çıkarmaya çalıştık. Haber çabamızda Van için Vanlılar için çaba gösterdik. Din, dil, ırk, siyasi görüş ayrımı yapmadan haber değeri olan her habere yer verdik. Eleştirdik ama hakaret etmedik. Tepki gösterdik ama saygılı olduk. Kırıldık ama kırmadık. Vansesi'nin bağımsız, özgür, tarafsız halktan yana gücüne güç katmaya çalıştık. Vansesi ilk günkü heyecanla yoluna devam ediyor"
21 Temmuz 1937'de okurlarla buluşan Vansesi Gazetesi 80 yaşında.
Değerli meslektaşım İkram Kali, 80 yılı değerlendirirken şöyle diyor;
" Gazetemizin 80 yaşına ulaşması kolay olmamıştır. 1937'de Van'ın nüfusu 20 bin iken Vansesi vardı. Van'da elektrik, içme suyu şebekeleri yokken Vansesi vardı. Van'da karayolu, demiryolu, havayolu yokken Vansesi vardı. Van Ticaret Sanayi Odası yokken Vansesi vardı. Van 'da sinema, tiyatro yokken Vansesi vardı. Türkiye'nin 1937'de nüfusu 13 milyon iken Vansesivardı.Tek partili sistem varken Vansesi vardı. Çok partili sisteme geçilirken Vansesi vardı. İkinci Dünya Savaşı yaşanırken Vansesi vardı. Hürriyet,Milliyet, Sabah gazeteleri yokken Vansesi vardı. Boğaz köprüsü yokken Vansesi vardı. Askeri darbeler yapılırken Vansesi vardı. Adnan Menderes idam edilirken Vansesi vardı. Depremler doğal felaketler, göçler, terör olayları yaşanırken Vansesi vardı.
Vansesi'nin 80 yıllık gazetecilik macerasından, arşivinden yüzlerce kitap, onlarca roman ve film çıkar. 1918'ten sonra küllerinden yeniden doğan Van'da gazetecilik yapan Vansesi 80 yıl içinde çok zor ve sıkıntılı günler geçirdi. Ama dünde bugünde hiçbir baskının, gücün önünde eğilmedi, hiçbir güce teslim olmadı, kalemini üç kuruşa satmadı.
Yerel gazeteler deyip geçmemek gerekir.
Vansesi gibi yerel gazeteler şehirlerin, ilçelerin yüz akları birikimleri halkın sığınacakları güvenli limanlardır.
Eğitime, kültüre insanların haber edinme haklarına önem veren gelişmiş demokratik çağdaş ülkeler, Vansesi gibi kentin hafızası, halkın sesi olan köklü gazetelere çok özel bir değer ve destek sağlıyor. Desteklerin yanı sıra saygın gazetelerin arşivleri ilk günden itibaren dijital ortamda kayıt altına alınarak kente ve tarihe mal ediliyor."
VANSESİ gazetesini ülkemize kazandırıp aramızdan ayrılanları, yaşaması için bugün fedakarlık yapıp çırpınanları, sevgili İkram Kali ve ekinini sevgi ve saygı ile selamlıyorum.