Trafikte vahim (telafi edilemez) sonuçlara dönüşen af edilmez hatalar trafikte tehlike ihbar işaretl
İçten yanmalı, patlamalı, nadir de olsa jet motorlu, trafikte yer alan yürüyen araçlar için ölümlü, yaralanmalı, veya önemli hasarlar doğurabilen çok çeşitli kazalara müncer olan mühim etkenlerden bazıları da trafik kurallarına (a) uymamak; (b) Trafik tehlike; (c) Trafik ikaz işaretlerinin yerli yerinde olmaması; (d) Aracın trafiğe, yola koyulmaya Salih olmaması, (e) Sürücünün uykusuz, yeteriz, ehliyetsiz, içkili olması gibi nedenler bulunması vs. sorunlardan biri ve veya bunların birden fazlasının olayda mevcut bulunması halleri göz ardı edilemez.
Yakın bir tarihte 24 hanım kızın çoğunluğu sürücünün yanlış ve körü körüne yönettiği, daha doğrusu ölüme götürdüğü İzmir – Marmaris güzergahında, hem viraj hem iniş aşağı gazlayarak sürüş yapmasında sürücü hatasına tehlike ihbar işaretlerine dikkat etmeyişi de veya bu işaretlerin olması gerektiği yerde bulunmaması keyfiyeti ayrıca 12 kadar da yaralı hadisesi ne büyük faciadır? Bu olayda frenlerin işlev görmeyişi de ayrı bir hata – noksanı oluşturmuştur.
Konumuz lastik tekerlekli araçların karayolu üzerindeki seyrüseferlerindeki mekanik hareketlerinden doğan, kayma, savrulma, devrilme, fren tutmama, sabit veya hareket eden başka araç veya cisimlerle olan çarpışma, canlı organizma olsun başka tür cisimleri ezmek, kırmak gibi eylemlere neden olan diğer istenmeyen ve önlenmesi gereken olaylar ve diğer adıyla trafik kazalarıdır.
Burada emredici fizik (mekanik) kurallarından başlıcası F=m, y2/R’dir. Bir örnek yaparsak yarıçapı 70 molan bir viraja 51 km saat (13 m/saniye) hızlı giren bir araca kendi ağırlığı 1500 kg ve yolcu + yükü ile 1500 kg yani 3000 kg toplu ağırlıklı araç etki eden santrifüj (merkezkaç) kuvvet F= (3000 9,8) (15X15) 70-100 kg tam yanlamasına kuvvet olarak etki eder bu ise aracı yana savurur ve yoldan çıkarırartı eğer uygunsuz ise devirebilir. Diğer bir misal alalım, aracın hızı 20 m/s yani 72 km/saat olsun bir midibüs yine aynı ağırlık olarak alalım F= (3000 9,8) X 400/ 70=1700 kg. Bu kuvvet ise hareket istikametine dik yönlü olduğundan aracı savurur ve devirir. Yaklaşık 1000 kg olan bir taksi için de bu kuvvet üçte bir yani takriben 600 kg kadar olacağından bu da aynen savrulma ve kaza ile son bulacaktır. Daha küçük yarıçaplı dönemeçlerde ise olay daha tehlikeli olduğundan hesaba gelmez. Şu halde sürücü her kimse bir viraja girmeden önce mutlaka araç hızını azaltmalıve çok dikkatli olmalıdır. Bu konuda ilgili resmi kuruluşlar tehlike, ihbar trafik işaretlemelerine dikkat etmek ve trafik levhalarını yerli yerinde olmalarını sağlamakla görevli ve mecburiyetindedirler.