Trafikte vahim (telafi edilemez) sonuçlara dönüşen af edilmez hatalar trafikte tehlike ihbar işaretl

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bu alanda kesinlikle hassasiyetle yerine getirilmesi gereken şartlar ve gerekler aşağıdadır
(a) Yol, atmosfer şartları ve ilgili sair koşullar dikkate mutlaka alınır. AŞIRI HIZ. Bu konuda Cidde’de yolların kenarına şöyle levhalar konmuş: “Do not drivefastthedanger is fasterthanyou.”
(b) Motorlu aracın trafiğe salih olması; yani fren, işaretler, lastikler ve. sağlam ve gerektiği gibi teknik ve spesifik özelliklerine uygun ve sağlıklı olmalıdır.
(c) Aşırı hızın tarifi ya da belirlenmesi, yolun durumu ( sulu, karlı, yağ dökülmüş, buzlu vd.) hava koşullarına bağlı olarak değişir. Bunun için sürücü seyir esnasında bu gibi faktörleri hatırında tutup buna göre hızını belirlemelidir. Bunun dayanağı İTÜ’de 1sömestre ders dolayısıyla ev ödevi olarak verilen karayolu taşıtlarında lastikleriyle yer zemini arasındaki sürtünme katsayısınınüç boyutlu olarak değişim grafiğinin çiziminden ortaya çıkmıştı..
Asfalt zeminde 0.1ila 0.13, erişim asfaltta 0.03-0.04, makadam yola (şose) 0.12-0.15 civarında oluşu saptandı. Tarla gibi ham yolda ise 0.4-1.0; ikili, kalın nemli yolda 1,5-2 dolayında bulunmuştu. Fakat buzlu, yeni yağışlı zeminde olabilen tozlu veya yağ.vs.
(d) Trafikte, özellikle yoğun trafikte araçlar arası mesafe en az bir araç boyu kadar olmalıdır. İki vahim durumdan bahsetmeden geçemeyeceğim: Sarı taksilerin sıkça yaptığı ağır hata aniden o asgari mesafenin arasına dalmak ve tehlike yaratmaktır. Bir başka ağır ihlal ise son bir kaç yıldır lastik tekerleklere bindirilmiş inşaat makinalarının ( yani bunlara inşaat kamyonları diyenler var) ağır tonajlarına karşın hızlı ve yeterli mesafe-ara bırakmadan seyretmeleridir. Nitekim onlarca, yüzlerce kez vahim trafik kazaları olmuş, hatta ölümle sonuçlananlardan kaçınılmamıştır. Gördükleri yerde ceza işlemleri mutlaka uygulanmalıdır ve de vazgeçirici uygulamalara derhal başlanmalıdır.Yaya kaldırımında yürüyen iki genci ezen bu makinalar (harfiyatkamyon deniyor, hatalı olarak) değil miydii?? Bunların günün birinde belirli saatlerde trafiğe çıkmaları tahdidine mutlaka gidilmelidir.

Eğitim, ahlak, insanlık, ana baba ve büyükler sayesinde temel atılır; fakat iyi eğitim, sayesinde ileri ve güçlü, sağlam ve gerektiği gibi düzey-yapıya erişebilir. Büyük Atatürk’ün “ilim ve fenden başka yol aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir.” Vazgeçilmez yol gösterici olduğunun herkesçe anlaşması lazımdır, şarttır. Bu konuda Hz. Muhammedaleyhisselamın şu hadisi de son derece anlamlı ve bu yaklaşımın ve şaşmaz olduğunun en büyük delilidir: “İlim İslamın hayatıdır”. “İlim araştırmak cihaddır”.

Trafikte vahim (telafi edilemez) sonuçlara dönüşen af edilmez hatalar trafikte tehlike ihbar işaretl