Tarım Bakanı'na yanlış bilgi veriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba; "Fındık üreticisi şuna emin olsun; biz onları mağdur etmedik. Geçen sene verilen fiyat, 10 lira- 10,5 liraydı. Bu sene de rekolte 675 bin ton olmasına rağmen yine aynı fiyatı verdik. Onun için halkın, üreticinin çoğu memnun" demiş...
Televizyon ekranında söylediğini gördüm. Gazeteler yazacak mı, onu bilemem...
Bakan Fakıbaba, açıklıyor; "Üreticinin çoğu memnun..." diyor.
Valla ne yalan söyleyeyim, ilkin ben de sevindim bu açıklamaya... Öyle ya, bu memnuniyeti söyleyen sıradan bir insan değil ki... Bakan, söylediğine göre hem doğrudur, hem de bir bildiği vardır elbet.
Bakan, siyasi düşünebilir. Böyle düşünmesi de garipsenmemeli... Çünkü, Bakan olsun, kim olursa olsun; fındık, ayçiçeği, Antep fıstığı, üzüm, incir, zeytin vb. daha nice tarımsal ürün varsa hepsinde üreticiye tozpembe tablo çizmek durumunda...
Başka da düşünmeye , acı acı konuşmaya kalkmak hem izlenen siyasete ters düşer, hem de üreticinin umutlarını hepten kırar.
"Üreticinin hepsi memnun..." ifadesindeki güveni/huzuru/mutluluğu; sayın Bakan biraz eskiye götürmüyor mu, dayandır mıyor mu?
Bakan kendileri ifade ediyor, "geçen yılın aynı fiyatını verdik" diye...
Sayın Bakan, geçen yıldan bu yana köprünün altından nice seller akıp gitti. Üretici öyle ya da böyle "kıt kanaat geçinip" bugünlere geldi.
"Geçen yılın aynı fiyatı" demek, ne ekonomik, ne de siyasi bir ifade olabilir. Öyle görünüyor ki, danışmanlarınız size fındık konusunda yeterli bilgi veremediler. Ya da onlar da bu hayati konuyu bilmiyorlar.
Sayın Bakan, 1916 yılında Tirebolu Harşit ırmağının doğusu Çarlık Rusyası tarafından işgal edildiğinde Trabzon, Rize halkı işgale karşı direnmiş, ama sonunda Batı illerinde göç etmişlerdi.
1918 yılında işgal bitip Trabzon ve Rize halkı evlerine/yurtlarına döndüklerinde; yıkım dönemi yaşayan Osmanlı yönetimi, bu iki il insanına yaşadıkları açlık karşısında ekmeklik mısır yardımı yapmıştı. DP iktidara geldiğinde de ekmeklik buğday yardımını yıllarca sürdürmüştü.
Demem o ki, bu kıyılarda yaşam zordur.
Şimdi de böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya olan insanlar var. Fındık konusunu daha önce bu köşede bir kaç yazdım, çözüm önerilerinde bulundum. Anlaşılan danışmanlarınız bu konu ile hiç ilgilenmiyorlar.
Sayın Bakan, fındık üreticileri yetersiz fiyat konusuna iyileştirici neşterinizi atmanızı bekliyor.
***
Tarım üretimi konusunda izlenen politikaların yanlışlığı fiyatının belirlendiği ortamlarda ortaya çıkıyor.
Bugün fındık... Dün tütün, afyon...
Antep fıstığı, ayçiçeği, üzüm, incir, pamuk, patates, domates vb... Nice üründe sorun yaşanıyor.
Bu nedenle tarımı terk eden nüfus kentlerin varoşlarına habire akın ediyor.
O zaman da sosyal, ekonomik, eğitim, adli olayla birbirini izliyor.