Fıstık Duası
Coca Cola International Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent, kızını Ayvalık’ta evlendirdi.
Nikahı kıyan Ayvalık Belediye Başkanı’nın genç çifte ‘Zeytin Duası’ okuması çok hoşuma itti. Duanın iceriği o kadar zengin ve güzel ki, aklıma bizim de ‘Fıstık Duamız’ olması geldi.
Fıstıkla zeytinin bir farkı yok. Kardeş gibiler, çok yerde birlikte dikilidirler. İkisinin de özellikleri aynı.
Ayvalık Belediye Başkanı, Kent’in kızı Selin Kent Nayman’a “Deden Ayvalıklı. Ailen Ayvalıklı. Ayvalık’ı çok iyi biliyorsun. Senin de malumun; Ayvalık bir zeytin ve zeytinyağı merkezi. Ben size şimdi zeytin duası edeceğim. İnşallah hayat size, zeytin ağacı gibi uzun ömürlü, zeytin tanesi gibi bereketli, zeytinyağı kadar sağlıklı ve zeytin dalının simgesi olan barış ve huzurlu bir hayat yaşamanıza vesile olur.”
Şahinbey’in çok calışkan ve değerli Belediye Başkanı Tahmazoğlu’ndan, eğer uygunsa, bu konuya eğilmesini diliyorum.
Uyurgezerler
Şu sıralar çok popüler olan Cambridge Üniversitesi Tarih Profesörü Christopher Clark’ın ‘Uyurgezerler’ isimli kitabından, tarihin en büyük gizemlerinden biri olan Avrupa’nın büyük devletlerinin Birinci Dünya Savaşı’na nasıl sürüklendiğini, değişik fakat çok gerçekçi bir yorumla öğreniyorum.
1914’e kadar görünürde müreffeh ve huzurlu olan Avrupa bir suikastın ardından nasıl hızla savaşa sürüklendi?
28 Haziran 1914 Pazar günü Arşidük Franz Ferdinand ve karısı Sophie Chotek, Saraybosna tren garına geldiğinde Avrupa barış içindeydi. Otuz yedi gün sonra ise savaştaydı. Bu savaş 15 milyondan fazla insanın ölümü, üç imparatorluğun yıkılması ve dünya tarihinin kalıcı olarak değişmesiyle sonuçlanacaktı.
Uyurgezerler, I. Dünya Savaşı’na yol açan krizin nasıl meydana geldiğini ayrıntılarıyla ele alıyor. Yeni kaynaklara dayanarak ve Viyana, Berlin, St. Petersburg, Paris, Londra ve Belgrad’daki karar merkezlerinin arasında gidip gelerek savaşa giden yolu dakika dakika, heyecanlı bir dille anlatıyor.
Christopher Clark, 1914 olaylarının habercisi olan yılları inceliyor ve sadece birkaç haftada krizi ileri safhalara taşıyan karşılıklı yanlış anlamaları ve hatalı sinyalleri mercek altına alıyor.
Avrupa’nın güç ve zenginlik merkezlerinden uzak bir bölge olan Balkanlar nasıl oldu da bu kadar büyük çaplı bir olayın merkezi haline geldi? Avrupa devletleri nasıl karşıt ittifaklar halinde örgütlendiler ve bunun sonucunda dış politikalarını nasıl yürütebildiler?
Clark, kronik sorunlarla boğuşan bir Avrupa tablosu çiziyor; istikrarsızlık ve militanlığın hakim olduğu, aynı zamanda başarısız politikacıların yönetiminde parçalanmış bir dünyayı gözler önüne seriyor. Modernlik ve akılcılıklarıyla övünen yöneticilerin krizden krize savrularak sonunda kendilerini savaşın tek çare olduğuna ikna etmelerine tanık oluyoruz.
Bazı tarihçiler ve yorumcular içinde bulunduğumuz dönemi Birinci Dünya Savaşı arifesine benzetiyor ve dünya güçlerinin benzer bir “uyurgezerlik” içinde olduğu görüşünü savunuyor.
Dünyada yükselen popülist milliyetçilik, Ortadoğu’daki mezhep ve vekalet savaşları çoğu insan gibi beni de korkutuyor.
Türkiye’nin “Ansızın Afrin’e gireceği” ya da “İdlib’e 25 bin asker göndereceği” haberlerini okuyunca da moralim iyice bozuluyor.
Anlamadığım şu:
Erdoğan’ın Barzani ile ilişkileri çok iyi. Yani, ortada sürpriz bir hareket yok. Üstelik Barzani’nin bu duruşu en az 4 aydan beri sürüyor. Referanduma 5 gün kala mı görüşler değişti?
Bu çıkışların altında yatan neden acaba Devlet Bahçeli’nin gazını almak olabilir mi?
Gaziantep’in ihracatının yüzde 20’si buraya gidiyor. Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı yer de burası.
Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Laibi’nin açıkladığı verilere göre, Irak halihazırda günlük 4.32 milyon varil ham petrol üretimiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ikinci en büyük üreticisi. ABD petrol devi Chevron, 2012’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile bir petrol anlaşması imzalayarak bölgede faaliyet gösteriyor. Norveç gaz ve petrol operatörü DNO, Avusturyalı OMV Grubu ve İngiltere’nin Gulf Keystone Petroleum şirketi de dahil olmak üzere Irak’ta faaliyet gösteren çok sayıda enerji şirketi yer alıyor.
Yani, bir savaşın nelere malolacağı anlaşılmıyor mu?
Barzani bütün bunların bilincinde olarak, “Ya şimdi, ya hiçbir zaman…” mottosu içinde!
Bir de…
Birinci Dünya Şavaşı’ndan sonra Ortadoğu’da bağımsız bir ülkesi olmayan tek etnik grubun Kürtler olduğunu da bilmemiz gerekir.
5 gün kaldı, Barzani’yi nasıl geri döndüreceksiniz?
Önceki gün Kuzey Irak’tan gelen bir film festivali resmini yayınlamıştım. Çok rahatlar, sanki bir şey yokmuş gibi davranıyorlar…
Pegasus 2017, 69,30 TL