Farkında mısın?
Bu da aydınlandığı zaman ağzından ilk şu cümleler dökülmüş. “Bu inanılmaz bir şey! Yani en başından beri aydınlanmış mıydım? Bütün o zincirler ve tutsaklıklar sadece bir düş müydü?” Buda aydınlanınca, binlerce insan onu ziyarete geliyordu. İnsanlar ona öfkelenmemek için ne yapmaları gerektiğini soruyordu.
Kibirli olmamak için ne yapmalıyız?
Yemek konusunda, cinsel konularda bu kadar takıntılı olmamak için ne yapmalıyız diyorlardı.
Buda bütün bu değişik sorulara aynı cevabı veriyordu.
“Farkında ol. Yaşamına farkındalık getir”
Baş müridi olan Ananda ise, onunla beraber herkesi defalarca dinliyordu.
Budaya değişik konular soruluyordu, ama onun cevabı hep aynıydı. Ananda sonunda dedi ki: “Birisi gelip kibirden bahsediyor. Bir başkası cinsellikten soruyor. Diğeri yemekten bahsediyor. Ama senin hepsine verdiğin reçete aynı.”
Buda Ananda’ya “Onların sorunlarının farklı olması, gördükleri düşlerin farklı olması gibidir”. “Düşler ayrı ayrı olsa da uykudan uyanınca biter” Onun için reçete “Uyanmaktır”. Bir günde milyonlarca insan rüya görüyor.
Bir insanın rüyasına annesi, babası dahi müdahale edemez. Bütün rüyalar uykudan kalkınca son buluyor. Aslında hayatta bir çok insan uyumaya devam ediyor. Herkes derin bir uykuda…
Farkında olmadan yaşanan hayat rüyadan başka bir şey değildir.
İçinde kibir taşıyorsun, ama farkında değilsin.
Zalimsin, ama hiç fark etmiyorsun.
Öfkeyle dopdolusun, ama bundan haberin yok.
Bir de kalkmış yaşamaktan bahsediyorsun.
Bir günün diğer gününün kopyası.
Zaman nasıl geçti, mevsimler nasıl geçti, kuşlar nasıl uçtu farkında değilsin. 20-30-60 belki 80 yaşındasın, ama derin bir uykudasın. Bu 80 yıllık ömür nasıl geçti, farkında değilsin. Yarasalar karanlığı sever.
Gurur, kibir, enaniyet, ego, öfke yarasalar gibidir. Işık gelince nasıl ki karanlık kayboluyorsa farkındalık geldiğinde öfke, kibir, zulüm kaybolur. Bu derin uykudan uyanmayı farkındalık, tanıklık, anımsamak olarak adlandırabilirsin.
Farkına varırsan, bir başkasının malını çalmazsın.
Farkına varırsan, bir başkasını aldatmazsın.
Farkına varırsan, aynı siyasetçi aynı yalanları söyleyerek senden yıllarca oy alamaz.
Bir yemek yerken farkındalıkla ye. Yediğin her lokmanın tadını hisset. Sevdiğinin gözlerine bakıyorsan sevgiyi hisset. Öküzün trene bakması gibi bakma.
Hamile isen karnında taşıdığın bebeğin farkına var. Onu bir yük olarak algılama. O anın hazzını yaşa. Hayat avuçlarının içinden akıp giderken bunu uykuda değil, farkındalıkla yaşamaya çalış. Farkında olmak için ‘şimdi ve burada’yı yaşa. Zaman olarak şimdiyi, mekan olarak da buradayı yaşa. Dünü ve yarını yaşayan insanlar derin bir uykudadır.
Farkında ol. Ama sadece farkında ol.