Şahin, Hidalgo, Raggi
Gaziantep’e gelen önemli yabancı siyaset, diplomat, gazeteci, yazar, kültür ve iş adamlarının bizimle ilgili söylemlerini dikkatle izlerim.
Ancak, burada söylediklerini pek kaale almam. Ülkelerine dönünce ne söyledikleri benim için geçerlidir.
Bu söylemleri takip etmeyi ve dosya oluşturmayı uzun zamandan beri yapıyorum.
Buradaki söylemleri ile ülkelerine dönünce yaptıkları yorumlar genelde pek uymuyor. Buradaki nezaket cümleleri daha sonra rasyonel yorumlara bırakıyor yerini!..
Bunun bir tek istisnası var.
Sektörel ayırım yapmadan hemen bütün yabancılar Büyükşehir Belediye Başkanımızla ilgili söylemlerini kendi ülkelerinde medyaya demeç veya çeşitli platformlardaki konuşmalarında hayranlık duygularıyla ifade ediyorlar.
Bunun en önemli nedenlerinden birisi Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir kadın olması.
Paris Belediye Başkanlığına tarihinde ilk kez bir kadın seçildi.
Anne Hildalgo, 5 Nisan 2014 tarihinde, Paris’in göç sorununa çözüm bulacağına, konut, ulaşım ve yeşil alanlarla ilgili planlarının inandırıcı olduğuna inanan kent halkının yüzde 55’inin oyunu alarak seçildi.
Bir gazetecinin, “Birkaç gün önce Türkiye’de Gaziantep’te de tarihinde ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi” sözünün soruya dönüşecek son cümlesini beklemeden, “Biliyorum” dedi.
İki sene sonra, 20 Haziran 2016 tarihinde ‘Ebedi şehir’ olarak anılan Roma’nın 2700 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi.
Raggi’nin ilk demeci çok etkileyici idi:
“Bugün Romalılar kazandı. Bu tarihi bir an, bir dönüm noktası. Roma ilk kez bir kadın belediye başkanına sahip oluyor. Çığır açan bir değişimle karşı karşıyayız.”
37 yaşındaki avukat Virginia Raggi, inatçı ve kararlı kişiliğiyle biliniyor. Yıllık bütçesinin iki katı kadar, 12 milyar Euro’nun üzerinde borç yükü olan kentte ulaşımdan altyapıya kadar temel hizmetlerde kriz boyutunda sıkıntılara çözüm bulmaya uğraşıyor.
Signora Raggi ile Bakan Şahin bir ay sonra Kasım ayındaki bir törende yanyana oturacaklar. Bakan Şahin, İtalya Cumhurbaşkanı ödülünü alacak.
Aklıma hemen Zeugma geldi. 2000 yıl önce Zeugma bir Roma İmparatorluğu kenti idi. Yani, yanyana oturacak iki başkan arasında bu tarihi olaydan dolayı bir yakınlık olacağını düşünüyorum.
Dünyanın en görkemli iki şehri, Paris ve Roma’dan önce Gaziantep bir kadını belediye başkanı seçti.
Ben de o gün, tıpkı Signora Raggi’nin söylediği gibi, “Bugün Gaziantepliler kazandı. Bu tarihi bir an, bir dönüm noktası. Roma ilk kez bir kadın belediye başkanına sahip oluyor. Çığır açan bir değişimle karşı karşıyayız” demiştim.
Bütün bunları anlatıyorum ki, şu sorunun yanıtını birlikte bulalım.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile üretilen dedikoduların anlamı ve hedefi nedir?
Türkiye’nin en iyi okulundan mühendislik diploması almış. Önemli ve saygın bir işyerinde uzun yıllar çalışmış, deneyim kazanmış.
Milletvekili olmuş.
Partisinin kadın kolları genel başkanlığına seçilmiş.
Gösterdiği başarılar nedeni ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurucu Bakan’ı olmuş.
Halen de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı.
Kariyerine bakınca, en yüksek yerlere ulaşmış, hepsinde başarılı olmuş.
O halde sorun nedir?
Geçen dönemi aklıma getirince ürperiyorum!
Belki yüz defa yazdım. Herkes biliyor neyin ne olduğunu!
Nereye elini atsan, neyin örtüsünü kaldırsan… En iyisi söylememek!..
Zaten eski başkan Antep’te de oturamıyor.
Mesela, eski başkanlardan Esat Kaya Turgay aslanlar gibi hem burada oturuyor, hem de girmedik, çıkmadık yer bırakmıyor. Neden? Hesabını veremeyeceği hiçbir şey yok!
Eski Genel Sekreter, bırakın Antep’te oturmayı, Türkiye’ye gelemiyor!
Neden gelemiyor? Gözaltına alınmaktan korkuyor!
Bütün bunlardan sonra Gaziantep’in imajını yükselten, içeride, dışarıda sevilen, hakkında etik olmayan hiçbir olumsuz söz edilmeyen bir başkan, “Birileri bulanık suda balık avlamaya çalışıyor, o balık ben değilim” demek zorunda bırakılıyor.
İşte bunu anlamakta zorluk çekiyorum.
Bir de, adına iftira mı, kumpas mı, ayak kaydırmaca oyunu mu, ne deniyorsa, bunun muhalefetten değil de, bizzat parti içinden geldiği söyleniyor.
Eh, pes vallaha…