NAHÇIVAN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Nahçıvan, Türkiye, İran ve Ermenistan arasında Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyettir. Özerk cumhuriyet başkenti ile aynı adı taşımaktadır. Nahçıvan ile Türkiye’nin arasındaki sınır 17 km uzunluğundadır. Yüzölçümü 5.500 km2 olup, Azerbaycan’ın % 6’sını oluşturmaktadır.
Başkenti Nahçıvan olan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti 6 idari bölgeden (Sederek, Babek, Şerur, Ordubat, Culfa ve Şahbuz) meydana gelmektedir.
Türkiye ile Nahçıvan arasındaki karayolu ulaşımı, Iğdır – Dilucu ve Sederek Sınır Kapılarından sağlanmaktadır. Iğdır - Dilucu arası 80 km ve Dilucu - Nahçıvan arası 80 km’dir. Dilucu Sınır Kapısı’nda Aras Nehri üzerindeki Hasret Köprüsü’nden geçilmektedir. Iğdır - Nahçıvan arası 3 saat ve otobüs bileti 10 lira veya 5 manattır.
Nahçıvan’da Gezilecek Yerler :
Haydar Aliyev Müzesi : Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev’in yaşamına ait materyaller bulunmaktadır.
Halı Müzesi : Azerbaycan’a ait halılar ve halı dokuma araçları sergilenmektedir.
Devlet Tiyatrosu : Haydar Aliyev Müzesi’nin karşısında bulunmaktadır. Görevliler tiyatroyu gezmenize izin veriyor ancak, resim çekmenize müsaade etmiyorlar.
Hüseyin Cavid Anıt Mezarı : Hüseyin Cavid 1882 – 1941 yılları arasında yaşamıştır. Edebiyatçıdır.
Cemşid Nahçıvanski Müzesi : 1895 Nahçıvan doğumlu Kızıl Ordu Generali C. Nahçıvanski adına, Atatürk Caddesi’ndeki evi müze olarak hizmet vermektedir.
Mömine Hatun Türbesi : 12’nci yüzyılda İldeniz devletinin kurucusu Şemşettin İldeniz tarafından eşi Mömine Hatun adına yaptırılmıştır. Türbe, dünyada bir kadın adına yapılan ilk anıttır.
Cuma Cami : 18. yüzyıla ait Caferi Camisidir.
Han Sarayı : 1747 yılında İhsan Han Kengerli tarafından inşa edilmiştir. Aile 20. Yüzyılın başına kadar yaşamlarını burada sürdürmüştür. Saray günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Nahçıvan Kale ve Müzesi : 632 – 652 yılları arasında inşa edilmiştir. Kale restore edilmiştir. Kalenin içine müze ve kafeler bulunmaktadır.
Nuh Peygamber Türbesi : Nahçıvanlılar Nuh Tufanı’nın bu bölgede olduğunu düşünmektedirler. Nuh’un Gemisi’nin de, Nahçıvan’ın ünlü dağı, Gemikaya’da olduğu rivayet edilmektedir.
Ashab-ı Kehf Mağarası : Ülkemizde’ Afşin (K. Maraş), Lice (Şırnak), Tarsus (Mersin) ve Efes (Selçuk-İzmir)’de bulunan mağaranın bir benzeri de Nahçıvan’da bulunmaktadır. Şehir merkezine 30 dakika uzaklıktadır. Bölge halkının ve gezginlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
Behruz Kengerli Müzesi : Behruz Kengerli, 1892 – 1922 yılları arasında yaşamış Nahçıvan doğumlu ressamdır. Toplam 7 yıl sanatla uğraşmış ve 2 bin resim yapmıştır. Adına açılan müzede eserleri sergilenmektedir.
Duzbağ Otel ve Tüneli : Şehre uzaklığı 14 km’dir. Sovyetler döneminde tuz madeni olarak kullanılmıştır. Tünelin uzunluğu 47 km ancak, 320 metresi astım hastaları için özel otel ve devlet rehabilitasyon merkezi (500 kapasiteli) olarak kullanılmaktadır. Tünelin sıcaklığı yıl boyunca 20-25 derece arasındadır. Gezginlerin ve astım hastalarının yoğun ilgi gösterdiği bir yer olma özelliği taşımaktadır.
Ayrıca şehir merkezinde Dada Gorgut (Dede Korkut) ve Goroğlu (Köroğlu) heykelleri de bulunmaktadır.
Nahçıvan’da her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. Yemekleri damak tadımıza uygundur. Çay demlikle servis edilmekte olup, yaklaşık 10 bardaklık bir demliğin fiyatı 1,5 Manat. Çayı içerken şekeri kıtlama usulü kullanıyorlar. Nahçıvan küçük bir şehir yürüyerek rahatça gezilebilir. Nahçıvan’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’nin izleri görülmektedir. Geniş caddeleri, devasa binaları ve yeşil alanlarıyla. Yollar ve kaldırımlar geniş, düzenli ve ip çekilmiş gibi düz. Sokaklar, caddeler, meydanlar ve meydanlar tertemiz. Yaya geçidinin haricinde karşıdan karşıya geçilmiyor. Trafik lambası araçlara var, yaylara yok. Yayalar karşıdan karşıya geçerken, adımını yola attığı andan itibaren bütün araçlar durmaktadır. Yaya geçitlerinin dışında karşıdan karşıya geçişlere (gerek halk gerekse polisler tarafından) müsaade edilmiyor.
Şehirde bütün müzeler ücretsiz gezilmektedir. Şehirde gezilebilecek her yerde (müze, türbe, saray ve kale vb. gibi) kadın görevliler bulunmaktadır. Bu görevliler her ziyaretçiye gezilen yer ve eserlerle ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedir. Yine bu görevliler binaya girişinizden çıkışınıza kadar, sizi bir an bile yalnız bırakmamaktadır.
Şehrin merkezinde Atatürk adında bir cadde ve caddenin ortasında Atatürk büstü bulunmaktadır.
Şehir oldukça güvenli, sessiz ve sakindir.

Azerbaycan Türk vatandaşlarına ( yeşil pasaport hariç ) vize uygulamamaktadır. Türk vatandaşları kapıdan 60 günlük vize alabilmektedir. Azerbaycan para birimi Manat’tır. Bir manat 1.70 liradır.
İstanbul’dan İstanbul – Nahçıvan arası uçak seferleri bulunmaktadır.
Nahçıvan’da halkı Iğdır’ı kapı komşusu yapmış durumdadır. Iğdır’da bir çok Nahçıvanlı ikamet etmektedir.
Nahçıvan’a yolunuz düşerse yabancılık çekmezsiniz.

NAHÇIVAN