Evrende küçülen bir nokta

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Muazzam işleyen insan beyni, sürekli proje tasarlayıp gün geçtikçe daha dev teknolojiler üretir hale geldi. Gittikçe yükselen ve geniş yer kaplayan binalar, artan taşıt sayısına bağlı olarak, uzadıkça uzayan ve bir o kadar çoğalan yollar, yaşam alanımızı da bir o kadar daraltır hale geldi.
Geçmişte insanlık yararına işleyip üreten beyin, bugün en çok insanlığa zarar verir durumda ne yazık ki.

Her yeni proje ve teknolojiye yer açıldıkça, insanoğlunun hareket alanı da gün geçtikçe kısıtlanmaktadır bununla birlikte.

Teknolojik gelişmeler, genel olarak değerlendirildiğinde insan gücüne olan gereksinimi azaltıp, istihdam olanaklarını da ortadan kaldırmaktadır gün geçtikçe. Bu olanakların azalması ise beraberinde işsizliği, psikolojik baskıyı, bunalımı vs. gibi olumsuzlukları getirmiyor mu aslında?

Doğal oyun ve park alanlarının yerini yapısal, devasa binalar almışken, insanların kullanım alanı olan kaldırımlarda, daha çok araçlar yer almaya başladı.
Her şey çok iç içe ve o kadar karmaşık hale gelmiş ki, bu gidişle evrende, gittikçe daralan bir alana sığma durumunda kalacak gibi insanoğlu.

Ürettiklerimizle, kendimizi yok etme noktasına geldik bir nevi. Öyle ki, bir dönem insan beyninin bir kopyasının oluşturulması dahi düşünüldü.

Tasarlanacak olan bu yapay beyinin, gerçek insan beyniyle aynı duyguları, hisleri gösterebilecek özellikte olması planlandı.

İçinde gerçekmiş gibi bir beyin barındıran, tamamen yapay bir varlığın tasarı düşüncesi, kulağa pek de hoş gelmiyor doğrusu.

Oxford Üniversitesi üyesi Prof. Henry Markram, 10 yıl önce yaptığı bir açıklamasında bilinçli ve gerçek beyinle aynı özellikleri taşıyabilecek yapay bir beyin oluşturabileceğini belirtmişti.

Yapay zekâ adı altında gerçekleştirebileceğini söylediği bu proje o dönemde, bilim insanları arasında da epey bir şaşkınlık yaratmıştı.

Prof. Henry Markram açıklamasında: “2018 yılına kadar bilinçli ve zeki yapay beyin yaratmayı amaçlıyoruz. Yaratacağımız beyin, düşünecek, hissedecek ve hatta aşık olacak. Projemize daha şimdiden karşı çıkılıyor ancak, bu proje sayesinde insanın öğrenme yetisinin ve zekâsının gelişeceği göz ardı edilmemeli.”
Diyor ama insanın zaten azalan öğrenme yetisi, bu gibi bir düşünce ile tamamen yok olma noktasına gelecektir kuşkusuz.

Beyni ile eşsiz bir varlık olan insan, zaten evrende gittikçe daralan bir alana sığma yolunda ilerliyorken, beyne kadar inen yapaylığın, bu eşsiz özelliğini de yitirmesine neden olacağı kanaatindeyim. İnsanlık, kendi eliyle, kendi kendini yok etmeye doğru ilerliyor.

Evrende küçülen bir nokta