“İSTANBUL’UN KIZI, İZMİR’İN KIZ KARDEŞİ” : SELANİK

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Selanik’e gitmeden önce Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Dedeağaç (Alexandroupoli), Gümülcine (Komotini), İskeçe (Xanthi) ve Kavala’yı da gördük.
Dedeeağaç, Gümülcine ve İskeçe küçük yerler. Nüfusun çoğunluğu müslüman ve Türk. Bu şehirler birbirlerine çok yakın. Dedeağaç ve Gümülcüne deniz kenarında olmasına karşın İskeçe’nin denize kıyısı bulunmamaktadır.
Kavala turistik bir şehir. Şehre giren yol, deniz kenarından gidiyor, şehrin manzarası görülmeye değer ve tek kelime ile muhteşem. Şehrin ortasındaki Su Kemeri, Kale, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Medresesi ( halen otel olarak kullanılmaktadır.), Mehmet Ali paşa Evi ve Heykeli görülmelidir. Kavala sokaklarında dolaşırken yabancılık hissetmiyorsunuz. Herhangi bir sokağın köşesini dönünce evinize varacakmış duygusu oluşuyor insanda. Dar sokaklardan gönlünüzce yorulana kadar yürüyebilirsiniz. Kaleden şehri kuş bakışı görün. Daha sonra, limana inerek kafelerin birinde çay ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Yunan insanın çoğunluğunun sıcaklığı, yardımseverliği, konuşkanlığı ve güler yüzü kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor.
Kavala’da bir gece kaldıktan sonra yola devam ediyoruz. Hedefte Selanik var.

Selanik Yunanistan’ın ikinci en büyük kentidir. Makedonya bölgesinin Yunanistan içinde kalan kesiminin başkentidir. Selanik şehir merkezinde yaklaşık 300 bin kişi yaşamaktadır. Selanik Yunanistan’ın kültürel başkenti olarak tanımlanmaktadır. Selanik uluslararası ticaret fuarı ve Selanik Uluslararası film festivali bu etkinliklerden sadece ikisidir.
Bir çok tarihi kültürün kaynaştığı Selanik şehri aynı zamanda oldukça popüler bir şehirdir. Her yıl milyonlarca turist şehri ziyaret etmektedir. 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.
Selanik biz Türkler için önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yerdir.
Selanik aynı zamanda Türk Şiirinin dev çınarı Nazım Hikmet’inde doğduğu kenttir.
Bir liman şehri Selanik. Caddeleri, sokakları, kafeleri ve gece hayatı ile cıvıl cıvıl. Gezmesi kolay bir şehir. Her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcuttur. Ayrıca zengin bir mutfak (Yunan, Türk ve Balkan) kültürüne sahiptir.

Selanik’te Gezilecek Yerler :
Atatürk Evi : Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881 yılında doğduğu ev günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Eski adı Islahhane caddesi günümüzdeki adı Apostolou Pavlou caddesi olan caddede T.C. Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkede bulunmaktadır.
Lozan antlaşması ile Selanik Yunanlılara geçtikten sonra evi Yunanlı bir aile satın alır ve yerleşir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılı nedeni ile Yunanistan Hükümeti Türkiye Cumhuriyet’ine hem jest yapmak hemde dostluk mesajı vermek ister. Selanik Belediyesi evi aileden satın alır ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hediye eder.
Beyaz Kule : Beyaz Kule Selanik şehrinin sembolüdür. Sultan II. Murat'ın Selanik'i ele geçirmesinden kısa bir süre sonra inşa edilmiştir. Kule Selanik surlarının parçası olarak, sonrasında askeri garnizon olarak ve en sonunda da hapishane olarak kullanılmıştır Osmanlı egemenliği boyunca. II. Mahmud döneminde Selanik kulesi Yeniçeri askerlerini hapis etmek maksadıyla kullanılmıştır. Bu dönemde halk arasında kulenin adı Kanlı Kule olmuştur. Beyaz Kule günümüzde müze olarak

Aristo Meydanı : Şehrin ana meydanıdır. Meydan heybetli bir görünüme sahiptir. Üç tarafı bina ve caddeler ile çevrili olup batı kısmı denizle içiçedir. Meydan her türlü etkinlik için kullanılmaktadır. Meydanın etrafında birçok kafe, restoran, ve iş yeri var. Turistik bir alan olmasından dolayı turistler tarafından tercih edilen bir yerdir. Ayrıca Aristo Heykeli’de meydandadır.

Galerius Zafer Kemeri (Kamara Meyanı) : M.S. 305 yılında Roma imparatorunun gücüne vurgu yapmak amacıyla inşa edilen kemer şehirdeki cazibe noktalarından biridir.
Selanik, Yunanistan’ın ünlü roman yazarı Despina Pandazis’in deyimiyle, “İstanbul’un kızı, İzmir’in ise kız kardeşi.” Bu sebeple bize hiç de yabancı değildir aslında.

“İSTANBUL’UN KIZI, İZMİR’İN KIZ KARDEŞİ” : SELANİK