Kredi kartınız var mı?
Kredi kartınız varsa derdiniz var. Eğer maddi olanaklarınızı unutup kredi kartına güveniyorsanız, freni boşalmış bir taşıta binmiş gibisiniz.
İhtiyaçlarınızla maddi olanaklarınızı tartarken terazinin ibresini denk getirmeye, denk tutmaya dikkat etmez, özen göstermezseniz icra mahkemesine çıkan bir yoldasınız.
Bu sizin kredi kartı sorumluluğunuzdan kaynaklanıyor.
Bir başka sorumluluğunuz var. O da; kredi kartını kullandığınız finans kurumu ile aranızdaki samimiyet... Samimi işbirliği...
Siz kartını kullandığınız finans kurumuna inanır, güvenirsiniz, o da size güvendiği ölçüde, ödeme gücünüze göre kredi açar ve bunu size verdiği kredi kartıyla kullandırır.
Kredi kartı verir dedim de... Hiçbir finans kurumu müşterisinin ela, mavi ya da siyah gözüne aşık değil elbet.
Kredi kartını ücret karşılığında müşterilerine verir.
Bilirsiniz, kredi kartı ücreti bu ülkede çok tartışıldı.
Alınsın diye ısrar eden finans dünyası...
Hayır, alınmasın diye feryat eden kart sahibi, ihtiyaçlı yurttaşlar...
Benim bildiğim, orta bir yol bulundu, sonunda cüz'i bir ücret üzerinde anlaşıldı.
Buraya bir nokta koyalım.
Sadece bir kredi kartı kullanıyorum. O da çocukluğumun ulusal bankalarından birine ait. Bu banka, sonraları yabancı sermayeye satıldı. Ama ilk aşkım olduğu için hep burada hesap açtım, havale yaptım, kimi değerlerimi bu bankanın kasalarında sakladım. Kredi kartımı da buradan aldım.
Çok önemsediğim, ilk finans aşkımdan ihanet görmenin üzüntüsünü yaşıyorum bugünlerde...
Olay şu, kredi kartı kullanıyorum ya; geçen Ocak 2018 ayına ilişkin olarak tarafıma gönderilen hesap özetinde "KREDİ KARTI ÜCRETİ" olarak 100 lira borç yazmışlar.
Hesap özetine hiç bakmasam cüzdanımdan bu paranın alındığının ayırdında olamayacağım. Oysa, "benim ilk aşkım" diye düşündüğüm banka, olur-olmaz nice konuda kendisi ya da mudisi olan benim için uyarılar yapıp mesajlar atarken, kredi kartı ücreti için de böyle bir yöntemi niçin uygulamadı?
Önerdiğim uygulama için sözleşmeye niçin bir not düşülmedi? Ya da "Yeni yılda kredi kartınızı kullanacak mısınız?" diye sormadan kredi kartı bedelini hemen kendi hesaplarına gelir yazdı?
Finans dünyası işte böyle çalışıyor.
Batak kredilere faiz üzerine faiz bindirip "gelir-kar" yazılıyor. Ondan sonra da -gazetelerde okuyoruz- "Bankalarımız milyar lira kar ettiler."
Kim istemez, hiç bir kredi kartı sahibini, kurum sahibini sızlatmadan, üzmeden finans kurumu böyle kar edip devlete vergisini ödesin.
Tek kredi kartı kullanıyordum. Karar verdim, onu da aldığım "ilk finans aşkı kurumum bankama" iade edeceğim.
Siz de kredi kartı ücreti ödediniz mi?