Yerel basın çok zor durumda...

YAYINLAMA: 09 Mart 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 09 Mart 2018 / 20.00

Sevgili okurlarım, güzel yurdumuzun her ilinde, hemen her ilçesinde halkın gözü, kulağı, dili olan gazeteler yayımlanıyor. Bunların kimileri günlük, kimileri ise haftalık...
Her biri bir kır çiçeği özelliği ve güzelliğinde...
Ama ne zorluklarla/güçlüklerle...
Bu mesleğe yerel basında başlamış, çilesini çekmiş/yaşamış, sonra yaygın/ulusal basında çalışmış bir gazeteci olarak bu alanda ne gibi zorlukların yaşandığını bilenlerdenim.

Basın, yeni deyimle medya dünyası büyük-küçük hep zorluklarla/sorunlarla yaşar gider.
Derler ya; "Büyük denizin büyük, küçük denizin küçük fırtınası olur" diye...
Tıpkı onun gibi...
"Yaşayan bilir" dereler , onun gibi...

***
Yerel olsun, yaygın olsun; gazetelerin cansuyu, yaşam damarı devletin destek anlamında -öteden beri verdiği- "resmi ilanlar" olmasa, bugün yayın dünyamızda çok az sayıda gazete olurdu.
Geçmişte iktidarlar siyaseten kendilerini destekleyen gazetelere/dergilere hakkından fazla resmî ilan ve kağıt hakkı vererek destek olur, kendilerini alkışlatırlardı. Bu yanlış ve haksız uygulamanın hesabını DP yöneticileri Yassıada'da yargılanıp verdiler. Böyle bir haksızlık bir daha yaşanmasın diye de tüm ülke basınını kucaklayan "Basın İlan Kurumu" kuruldu.
Kuruldu ama, sorunlar bitti mi?
Hayır bitmedi.
Önceleri "tipo" denilen basım tekniği "ofset" sistemine dönüşünce bu alanda maliyetler eskiye göre çok arttı ve dışa bağımlılık kazandı.

***
Peki, bunca bilgiyi niçin yazdınız, derseniz onu da açıklayayım: Yerel ve yaygın basının cansuyu, yaşam damarı kaynaklardan biri olan "icra ve konkordato ilanlarının yerel ve yaygın gazetelerde yayımlanan resmî ilanlar" kapsamından çıkarılıyor.
Bu yeni uygulamaya göre söz konusu "icra ve konkordato ilanları" Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Resmî İlan Portalından/sitesinden yayımlanacak.
Bu şu anlama geliyor: Yerel ve bölge gazeteler yeni bir yaşamsal kriz dönemine girecek...

***
Ülkemiz genelinde "resmî ilan alma hakkı" olan ve büyük çoğunluğu yerel/bölgesel olmak üzere bin 156 gazete bulunuyor. Bu gazeteler söz konusu hakkı elde etmek için çok ciddi kriterleri yerine getirdiler. Şimdi yeni bir "Resmî ilan tanımlamasıyla icra ve konkordato ilanlarının bu kapsamdan çıkarılması öncelikle yerel basının verdiği yaşam kavgasını daha da zorlaştırırken, kimilerini de yayına veda etmek durumunda bırakacak. Bu da binlerce basın çalışanını işsizler ordusuna katacak."
Bizce bu yanlış uygulamadan hemen dönülmeli...


Yerel basın çok zor durumda...