KASTAMONU
Kastamonu,Batı karadeniz bölgesinde olup denizden yüksekliği 775 metredir. Karadeniz’e olan kıyı uzunluğu 170 km’dir. Nüfusu 370 bin civarındadır.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler :
Şerife Bacı Heykeli, Kurtuluş Savaşı’ndan İnebolu üzerinde Ankara’ya silah ve cephane taşıyan anadolu kadınlarından biridir. 1921 Aralık ayında silah ve cephane taşırken çocuğu ile birlikte donarak şehit olmuştur.
Kastamonu Kalesi, tabii kayalık üzerine kurulmuş ve şehrin tam üstünde yer almaktadır. 12. y.y’da Bizans Döneminde inşaa edilmiştir. Kalenin yüksekliliği 112 metredir. Kentin simge anıtlarındandır.
Saat Kulesi, Osmanlı mimarisinin özelliğini taşımaktadır. 1885’de zamanın valisi Abdurrahan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Saatin üzerinde “Brunberger Fr.s / Starasburg-1885” yazısı ve tarihi bulunmaktadır. Seyir terasındakentikuşbakışı görmek mümkündür.
Nasrullah Köprüsü, 15. y.y’da Kadı Nasrullah tarafından yaptırılmıştır. Köprünün geçmişi 500 yıllıkolup üzerinde 2 adet sadaka taşı bulunmaktadır. Köprü kentin ortasındaki Karaçomak Deresi üzerinde bulunmaktadır.
Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi, Cumhurriyet Evi olarak bir kompleks yapıdır. Merkezin içinde Şapka ve Dantel Müzesi, Atatürk Sergi salonu, Bebek Evi ve Resim Galerisi bölümleride bulunmaktadır.
Said Nursi Evi, Said Nursi’nin 1936-1943 yılları arasında yaşadığı ev günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Ev Kaya Mezarları, M.Ö. 7. y.y’da yapılmıştır.Mezarda üç giriş yeri ve üç oda bulunmaktadır. Keent merkezindedir.
Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi, Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunmaktadır. Ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın doğduğu ev, yazarın vefatından sonra kullandığı bazı kişisel eşyalarının sergilendiği müze olarak hizmet vermektedir.
Gideros Koyu, Cide ilçesine 12 km uzaklıktadır. Koy, yanındaki aynı adı taşıyan köyden adını almıştır. Eskiden tehlikelerden kaçmak isteyen gemilere ev sahipliği yapmıştır.
Gideros Koyu’nun eşsizgüzellikte manzarası görülmeye değerdir.
Ayrıca Kastamonu’nda görülebilecek birçok konak, hamam, cami, köprü ve doğal güzellikler (mağara,şelale ve kanyon vb.) bulunmaktadır.
Ayrıca birçok yöresel yemeğin yanında Ecevit Çorbası ve Çekme Helvası’da ilginçtir.