Akıl satıcısı ne işe yarar?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Danışman ne işe yarar? Bildiğim, gördüğüm, aklımın erdiği kadarıyla piyasada danışman işverenlerce beş ayrı işlev için kullanılıyor…

Modaya uyma... Moda neyse o yapılır. Moda çift danışman kullanmak ise bir danışman ile yetinilmez. Aynı şöhretli danışman farklı sanal piramitlerde listeye girerek hem kendi şöhretini hem de piramidin puanını perçinler. Bu danışman, hele hele Türkiye’de Toplam Kalite Yönetiminin Mimarı gibi seçkin bir sıfatıi varsa geriye söyleyecek bir şeycikler kalmaz, düşmanlar hasletinden çatlar.

Sevimsiz işlerin adamı... Danışman, kuruluş içinde yıpranmadan kimseye yaptırılamayan veya çok zor yaptırılabilen personel kıyımı, kademe kırpma, disipline sokma, çalışanlara kötü havadis verme gibi nahoş işlerde kullanılır.

Günah keçisi... Verilen aklı, yalan yanlış, ters veya eksik kullanıp ve sonuçta da işler iyi gitmeyince sen akıl vermiştin gerekçesi ile danışman harcanır. Danışman harcaması çok kolay olur – git dersin gider. Zaten kriz anında önce gazete alımı, çalışana benzin yardımı kesilir, kalorifer kapatılır, reklam azaltılır ve ardından danışmanlık hizmeti alımları hemen kaldırılır.

Kızak mevkii... Birini baştan savmanın en kolay yolu hemen bir danışmanlık icat edip, o kişiyi o mevkie yerleştirip, hem terfi ettirmek hem de pasif konuma başarıyla havale etmekten geçer. Bu yol bilhassa kamu kesiminde çok itibar ve kabul görür.

Uzmanlık isteyen işler... Danışmanın uzmanlık alanındaki engin tecrübesinden yararlanmak esastır. Gene de “Boş kalmasın, oyalansın,” diye danışman ücretini verenin çoğu işine kıyısından köşesinden bulaştırılır.

Peki biz ne için kullanıyoruz? Yerine göre hepsi için...

Akıl satıcısı ne işe yarar?