Farkındalık küçük yaşlarda başlar
Her yılın özel günlerinde, o gün için yapılan hazırlıklar ve planlanan programlar konuşulur genelde. Bayramlar, yılbaşı, kadınlar günü, çocuk günü, barış günü vs. Bunlardan biri de daha sağlıklı, daha temiz ve yaşanabilir bir çevre farkındalığı oluşturmak amacıyla 15 Eylül olarak ilan edilen ‘Dünya Temizlik Günü’ dür. Yani bugün.
Daha çok sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, bu gün için, ‘Hep beraber temizlik yapalım’ gibi çağrılara rastladım genelde. Çevre temizliği, çöp toplama gibi etkinlikler planlanıp yapıldığında, ilkokul yıllarım canlanır gözümde hep.
Pazartesi günleri, tüm okul derse başlamadan 10 dakika önce, bahçede bir tek çöp dahi bırakmayacak şekilde temizler, öyle geçerdik sınıflara. Cuma günleri ders bitiminde, yine aynı şekilde, okulun bahçesindeki tüm çöpleri toplar, öyle giderdik evlerimize. Kısaca Pazartesi ve Cuma günleri istisnasız okulu temizleme günleri olmuştu bizim için. Hatta bazen bahçedeki bir iki çöp için, tüm okul aynı şekilde çöp toplamaya koyulurduk.
Başta yerde gördüğümüz herhangi bir atık, pek de dikkatimizi çekmezken, zamanla kazandığımız bu alışkanlık sayesinde oldukça rahatsızlık verici bir durum oluşturmaya başlamıştı. Hem de daha küçük yaşlarda. Yani aslında, başta öğretmenlerimizin zorlaması ve hiç de istemeden yaptığımız bu etkinlik, gün geçtikçe çok güzel bir farkındalık oluşturmuş, çevre temizliğine daha duyarlı ve bilinçli birer birey olmamızı sağlamıştı.
Temiz bir dünya dediğimiz sağlıklı bir yaşam alanına tüm canlılar içerinde en çok insanlar ihtiyaç duyar aslında. Ama yine, en çok da insanlar tarafından zarar görüyor bu yaşam alanları. Özelikle yapılan bir tatilden geriye, çok çirkin bir görüntü meydana getiren çöp yığınları kalıyor mesela. Türlü türlü bahaneler ile gün geçtikçe çevreye oldukça duyarsız kalmaya başladık ne yazık ki. O yüzden temizlik günü, çöp toplama veya çevre günü gibi etkinliklerin, yılda bir gün bile olsa, tüm insanlar tarafından hatırlanmasının önemi çok büyüktür diye düşünüyorum. Biraz da olsa farkındalık oluşturulabilir belki.
Etrafı yemyeşil bir alanda yaşamak, Berrak suda, bir sandala binip kürek çekmek, tertemiz bir sahilde yürümek, Tozsuz, dumansız bir havayı ciğerlerine çekmek kimsenin elinin tersi ile itemeyeceği, paha biçilmez güzelliklerdir.
Yaklaşık iki ay önce, dünyanın en temiz ülkelerinden biri olan Japonya’dan gelen turistler, farkındalık oluşturmak amacıyla İzmir meydanında çöp toplamıştı. Sosyal medyadan paylaşılan bu görüntüler bir hayli ilgi görmüştü. Yabancıların bu sosyal hareketini, kimi çevreler, gösteriş diye nitelendirse de örnek bir davranış olduğunu düşünüyorum. Sanırım toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz bir şey de, çevre duyarlılığı konusunda gerekli bilincin oluşmasıdır.