Başkasının gözü
Yaşlı bir mistik vardı. Bu mistiğin gözleri kör olmuştu. Ama tedavi olsa bu körlüğü ortadan kalkacaktı. Çocukları ona yalvarmasına rağmen mistik bir türlü tedaviye yanaşmıyordu.
Çocukları ona “Baba tedavi olmalısın” dediklerinde, “Neden tedavi olayım ki?” diyordu. “10 oğlum, 10 gelinim bir de hanımım var. Benim için gören 42 göz varken varsın iki göz eksik olsun”.
Hiçbir zaman çocuklarının nasihatlerini dinlemedi. Bir gün gece yarısı evi alevler sardı. Büyük bir yangın çıkmıştı. Ev halkı can havliyle kendini dışarı attı. Kimse yaşlı mistiği hatırlamadı bile. Yaşlı adam alevlerin arasında acı ile can verdi.
Cehalet körlüktür. Cahil insan başkalarının gözü ile görmeye çalışan bir zavallıdır. Cehalet elbisesini giyen onu hiç çıkarmak istemez. Çünkü cehalet emek istemez, çaba gerektirmez. Ama bilgi sahibi olmak zor ve zahmetlidir. Görmek çaba gerektirir. İnsanlar doğal olarak cehaleti tercih ederler. Bir grubunuz, tarikatınız, partiniz olur. Oraya bağlanırsınız. O günden sonra sizin için neyin iyi, neyin kötü olduğuna lideriniz karar verir.
Düşünmezsiniz, araştırmazsınız, çabalamazsınız. Bu sizin için harika bir olaydır. Başkaları sizin yerinize okuyor, araştırıyor, çalışıyor ve siz hazıra konuyorsunuz.
Lideriniz “A.B.D düşman” der siz hep bir ağızdan koro şeklinde aynı şeyi tekrar edersiniz. Ertesi gün lideriniz “A.B.D bizim en büyük dostumuz” der siz yine hiç sorgulamadan aynı sözleri tekrar edersiniz.
“Neden, niçin, nasıl, niye” sorularını sorup olayları sorgulamak zahmet, emek gerektirdiği için işinize gelmez.
Cahil olmak çok büyük bir kolaylıktır. Bedava yaşamak gibidir. Nasıl olsa sizin yerinize birileri düşünüyor.
Bilgi ile donanan, bilgili, alim insanları sevmez bu cahil güruhu. Bilgi güneş gibi karanlığı yok eder.
Cehalet karanlıktır.
Gündüz her şeyi görürsünüz ama gecenin zifiri karanlığında hiçbir şeyi görmezsiniz. Her dönemde bilen insanlar işkenceye, idama mahkum edilmiştir.
Bir Sokrates durduk yere zehirlenip öldürülmedi.
Bir Hallacı Mansur zevk için asılmadı.
Çünkü bu insanların gözleri görüyordu. Bu insanlar bilgi gömleğini giymişti. O devirdeki insanlardan farklı düşünüyorlardı.
Dedeleriniz binlerce yıldan beri öküze tapar ve ineğin idrarını şifa niyetine içer. Siz o toplumda doğmuşsanız onu doğru olarak kabul edersiniz. Hiçbir zaman bunun sebebini araştırma ihtiyacı hissetmezsiniz. Çünkü vaktiyle dedelerinizin bu işi sizin yerinize yaptığını düşünürsünüz.
Cehalet öyle kötü bir şeydir ki şifa niyetine size inek, deve idrarı içirir. Bütün inanç sistemlerinizi sorgulayın. Bilgi gömleğini giymek için okumanız, araştırmanız, sorgulamanız gerekiyor.