İstek ve arzular
Joshu büyük bir Zen üstadı idi. Bir gün ünlü bir felsefeci üstada, “Sizin temel öğretiniz nedir?” diye sormuş.
Üstad Joshu, “Sıcakken sıcaktır, soğukken soğuktur” demiş.
Felsefeci kahkahayla gülmüş ve “Benimle alay mı ediyorsunuz? Ne demek ‘Sıcakken sıcak, soğukken soğuktur’? Sizin tüm öğretiniz, felsefeniz bu mudur?”
Joshu, “Tüm öğretimiz budur. Öğrencilerime; ‘sadece anda yaşayın. Her ne olursa olsun aksini arzulamayın’ derim” demiş.
İstek ve arzular sınırsız ve aç gözlüdür, doymak nedir bilmezler. İstek şudur: Sıcaktır ve sen soğuk olmasını istersin. Soğuktur sen sıcak olmasını arzularsın.
İstek; sahip olmadığın bir şeyi arzulamaktır. Gerçeğe aykırı olan şeylerin arzulanması da istektir. Sana düşen genç iken genç olmak, yaşlıyken yaşlı olmaktır. Ama sen yaşlandığın zaman genç olmak için can atarsın. Gidip estetik ameliyatlar olursun.
Bir insanın istek ve arzuları ne kadar az ise, o insan o kadar zengindir. Ama istek ve arzuları ne kadar çoksa o kadar fakirdir. İstek ve arzularınız çoğaldıkça stres katsayınız artar.
Zen’in anı yaşama felsefesi budur. Her ne ise ona razı ol ve onu deneyimle.
İstek ve arzuların peşinden koşup kendini germe.
Sufi dervişleri de istek ve arzularına gem vurmaya çalışırlar. Bir hırka, bir lokma deyimi buradan gelir. Bunu yanlış yorumlamamak lazım...
Bu “sefil ve fakir bir hayat yaşamak” anlamına gelmez. Bu daha çok anı yaşa, andaki ile yetin, andakinin kıymetini bil anlamına gelir.
Elindeki ile iktifa et, elindekini değerlendir ve her şeyi olduğu gibi kabul et anlamlarına da gelir.
İnsan zamanla istek ve arzularının kölesi olur. Tacizci ya da tecavüzcü birisi yaptığı fiilin yanlış olduğunu bilir, ama onu yapmaktan kendini alamaz. Çünkü bir süre sonra istek ve arzular sizi yönetmeye başlar. Mutluluğun anahtarı anda yaşamaktır, dünden ve yarından uzak durmaktır.