Önce bilinç gerek
Bilindiği gibi yeni yılın ilk gününden itibaren yürürlüğe giren kanunla birlikte plastik alışveriş poşetleri, 25 kuruştan satılmaya başlandı bile. Düzenleme, uygulamaya daha yeni konuldu ama şimdiden yankıları oldukça fazla. Yaşlısı, genci, kadını, erkeği, herkes, kendince haklı olduğu sebepler öne sürerek poşet parasına itiraz ediyor. Vatandaşların bir kısmı ise, yeni düzenlemeden habersiz olacak ki, market kasalarına gelince epey bir şaşırıyor.
Artık marketlerde, alışveriş sonunda duymaya pek de alışkın olmadığımız “Poşet istiyor musunuz?” sorusuyla karşı karşıya kalıyoruz genellikle. Verilen cevap genel olarak evet olsa da, çoğu kişi olaya mizahi bir açıdan yaklaşarak, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan komik paylaşımlarla dikkat çekiyor daha çok. Marketlere, el arabasından tut, daha da ileriye gidip eşekle girenler yansıdı objektiflere artık memlekette.
Yeni düzenlemeye daha ciddi baktığımızda, aslında aşırı ve bilinçsiz kullanımı önlemek adına çok iyi olduğunu düşünüyorum. Hatta plastik poşetler, hem tüketici hem de üreticiler açısından daha alternatif çözümler üretilerek, tamamen kaldırılsaydı keşke. Çünkü bu durumdan rahatsız olanlar kadar, yine fırsatçılıkta sınır tanımayan kesimler de var. Mesela ekmek, meyve ve sebze poşetleri aslında ücretsiz olmasına rağmen, bu poşetleri de ücret karşılığı satmaya çalışan yerler var.
En çok şehirlerin kenar semtlerinde rastladığımız gelişigüzel bir şekilde çevreye atılan poşetlerin elbette sayılamayacak kadar çok zararı var. Ama bunu önlemek için poşetlerin ücretlendirilmesi veya tamamen kaldırılması yeterli değil sanırım. Zaten poşetler de doğaya bırakılan zararlı atıkların çok az bir kısmını oluşturuyor bakıldığında. Yani bir nevi buzdağının görünen kısmı diyebiliriz aslında.
Yaşadığımız sokak ve çevrede, hemen hemen her gün görmek istemediğimiz sigara izmaritleri, şişeler, teneke kutuları gibi zararlı atıklarla karşılaşıyoruz. Bu yüzden çevre kirliliği konusunda en önemli ve hatta tek sorun, insanların bilinçsiz olmasıdır aslında. Doğaya atılan poşet ve daha birçok zararlı atıktan, hem sağlık hem de görsellik açısından, en çok zarar gören insanlardır ama çevreyi de en fazla kirleten yine insanlar ne yazık ki.