Kayseri
Kayseri tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. M.Ö 380 ile M.S.17. yılları arasında Kapadokya’nın başkentliğini yapmıştır. Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve 1475’den sonra Osmanlı egemenliğine girdi.
Kayseri Kapadokya’nın önemli bir parçasını oluşturması nedeniyle, günümüzde tespit edilebilen 20’den fazla yeraltı şehrini içinde barındırıyor. Bu yeraltı şehirlerinde sadece Talas – Ali Dağı ve Melikgazi Ağırnas yeraltı şehirleri ziyarete açık bulunuyor. Diğer şehirlerin tescil ve temizlenme işlemlerinin bitmesinden sonra ziyarete açılacaktır.
Oscarlı yönetmen, oyuncu ve yazar, 28 Eylül 2003’te yaşamını yitiren Elia Kazan, Germir kökenli bir Rum ailenin çocuğudur.
Yolunuz Kayseri’ye düşerse, seyahatinizi dar zamanlara sıkıştırmayınız.
Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Şehrin merkez noktasıdır. Görülebilecek birçok yer meydanda veya yakınında bulunmaktadır. Romalılardan kalma Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi yapıları görme olanağına bulunmaktadır. Eski ve yeniyi bir arada bulabileceğiniz bir yer özelliği taşımaktadır.
Kayseri Kalesi
Beşinci yüzyıla Bizans İmparatoru Justinianus yaptırılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kalenin 2 kapısı ve 18 burcu bulunmaktadır. Kayseri Kalesi diğer kalelerini aksine düz bir alana kurulmuştur. Kale, kültür ve sanat merkezi olarak restorasyon çalışmaları devam ettiğinden dolayı ziyarete kapalıdır.
Kayseri Saat Kulesi
Saat kulesi II. Abdülhamit döneminde 1906’da inşa edilmiştir. 15 metre yüksekliğindeki kule helezon merdivenlerle çıkılmaktadır. Kulenin yanında bulunan dikdörtgen mekan ise saat odası olarak inşa edilmiştir. Milli Mücadele döneminde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kayseri Şubesi olarak kullanılmıştır.
Arkeoloji Müzesi
Kale içine taşınacağından dolayı geçici olarak ziyaretlere kapatılmıştır.
Güpgüpoğlu Konağı
Konak, 1417 ile 1419 yılları arasında inşa edilmiştir. 1995’de Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiş ve 1998’de ziyarete açılmıştır. Günümüze restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Konağa ahşap korkuluklu taş merdivenlerle çıkılmaktadır.
Hunat Hatun Camii ve Külliyesi
Külliye, I. Alâeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hatun (Huand) tarafından 1238 yılında yaptırılmıştır. Cami, medrese, kümbet ve hamamdan oluşan Hunat Hatun Külliyesi, Selçuklu dönemi eserlerindendir.
Zeynel Abidin Türbesi
Rufai Tarikatı’nın önde gelenlerinden Zeynel Abidin’in 15. yüzyılda bugünkü türbenin bulunduğu çevreye tekke, cami ve çeşme yaptırdığı bilinmektedir. Kayseri’de İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri’de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmıştır. II. Abdülhamit zamanında, 1886 yılında ise Zeynel Abidin’in mezarının bulunduğu yere mevcut türbe inşa ettirilmiştir.
Döner Kümbet
1276 senesinde Birinci Alâeddîn Keykubâd’ın kızı Şah Cihan Hâtun için yapılmıştır. 12 köşeli olup, üstü koni biçiminde bir külah ile örtülüdür. Sarımsı kesme taştan yapılmıştır. Bitki motifleri ve geometrik motiflerle süslüdür. Kümbete iki yönlü dar bir merdivenle çıkılmaktadır.
Alaca Kümbet
Kayseri Talas Caddesi’nde bulunan Alaca Kümbet’in kitabesinden Emir Cemaleddin bin Muhammed adına 1280 yılında yaptırıldığı öğrenilmiştir. Ancak, bu kitabenin bir bölümü tahrip olmuştur. Alaca Kümbet kesme taştan, kare planlı olarak yapılmıştır. Üzeri taştan piramit şeklinde örtülüdür.
Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane
Bu medreseler arasında Tıp Medresesi ve Şifahane olarak yapılan Çifte Medrese Anadolu'daki ilk tıp merkezi olarak bilinmektedir. Çifte Medrese 1205-1206 yıllarında Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi l. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır.
Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı
İstanbul ve Bursa sonra en eski kapalıçarşı özelliği taşımaktadır. Kapalıçarşıda kuyumculardan baharatçılara yok yok. Kapalıçarşı, zaman içinde birkaç yangın geçirmiştir. 1987-1992 yılları arasında eski Osmanlı mimarisi tarzında yeniden düzenlenmiştir. Kayseri’nin ticaret merkezi konumunda bulunan Kapalıçarşı, oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır.
Roma Mezarı
Şehir merkezinde bulunan, erken Roma dönemine ait mezae, siyah kesme taşlardan, dikdörtgen planlı ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Üçgen alınlı çatısı bulunan mezar, bir dönem Selçuklu Türbesi olarak da kullanılmıştır.
Meryem Ana Kilisesi
Kayseri Lisesi’nin karşısında bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları devam ettiğinden dolayı ziyaretlere kapalı durumdadır. Kiliseye ait herhangi bir tabela bulunmamaktadır. Tarihi yapı oldukça harap durumdadır. Yapının restorasyon sonunda ne olarak kullanılacağını öğrenemedim.
Kayseri Atatürk Evi
19-20 Aralık 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’ye ilk gelişlerinde bu konakta iki gece misafir edilmiştir. 1976 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilen konak, 1978 yılında da Kültür Bakanlığınca kamulaştırılmış ve 1983 yılında “Atatürk Evi” olarak ziyarete açılmıştır.
Tarihi Kayseri Mahallesi
Tavukçu Mahallesi'nde 1900'lü yılların başında inşa edilen taştan yapılmış 2 katlı evlerin restorasyon çalışmaları yapılarak koruma altına alınmıştır. Günümüzde bu evler kaderine terk edilmiş bir görünüme sahip bulunmaktadır. Evlerin kapı ve pencereleri kırık durumdadır. Restorasyon çalışmaları yapanların bakım ve koruma işlevlerine devam etmedikleri görülmektedir.
Kayseri Evi
Şehir merkezinden 110 metre yükseklikte 200 bin m2 genişliğindeki Beştepeler Parkı içindeki eski Kayseri kültürünün yeni nesillere aktarılması amacıyla dizayn edilmiş alan Kayseri evindeki odalar, ayrı ayrı tefriş edilerek maketten figürler, ebeveyn oturma grubu, iş odası figürleri yapılmıştır. Bu figürler Kayserinin oturma adabını, yemek kültürü ve geleneği aktarılmaktadır.
Binanın 2. katı büyükşehir belediyesi daire başkanlıklarının büroları olarak kullanılmaktadır.
Ahi Evran Müzesi
13. Yüzyıl başlarında Horasan'dan Kayseri'ye gelen Ahi Evran (1171-1262) Anadolu insanının ekonomik, sosyal ve kültürel meseleleri ile ilgilenmiştir. Esnaf ve Sanatkarları meslek ve ahlaki planda örgütleyip bir araya getirerek sosyal teşkilatlanmayı oluşturmuştur. Oluşan bu teşkilatlanma sistemi daha sonra ahilik adı altında devam etmiştir. Müzede çeşitli mesleklere ait araç ve gereçler ve mahalli eşyalar sergilenmektedir.
Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
Buranın Milli Mücadele Müzesi olarak anılmasının nedeni 1921'de lisenin son sınıf öğrencilerinin Sakarya Savaşı'na gitmesi ve orada şehit olmasıdır. O dönem Kayseri Lisesi hiç mezun vermemiştir. 1903’de inşa edilen bina, 02.06.2016 tarihinde Milli Mücadele Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Bina 2 katlıdır. Binanın giriş katı müze olarak kullanılmasına karşın üst katı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı daire başkanlıklarının büroları olarak kullanılmaktadır. Sadece burasıda değil birçok tarihi yapı belediyenin daire başkanlıkları tarafından büro olarak kullanılmaktadır.
Buradan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne, Kayseri Valiliği’ne ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrı yapıyorum; büyükşehir belediyesi daire başkanlıklarının tarihi yapılar üzerindeki işgallerine sona erdirilmelidir. Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi ve yanındaki sivil mimari yapılar (Şaban Polater Evi, Çalıka Konağı, ve Taşçıoğlu Konağı) ve Kayseri Evi gibi.
Ayrıca Kayseri’de han, hamam, cami, çeşme, medrese, kaplıca, yamaç paraşütü, bisiklet rotaları, şelaleler rotası, güvercinlikler rotası, yürüyüş yolları, yeraltı şehirler ve kültür turları açısından zengin seçenekler sunmaktadır.
Ulaşım
Şehir içi ulaşım tramvay ve otobüslerle sağlanmaktadır.
Konaklama
Kayseri her bütçeye hitap eden çok sayıda konaklama olanağına sahiptir. Bu konuda herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Yemek
Kayseri’nin zengin bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Kayseri’nin adıyla özdeşleşmiş pastırma, sucuk ve mantının özel bir yeri vardır.
Şehir merkezinde çok sayıda lokanta ve lüks restoranlar bulunmaktadır.
Kayseri’de geniş caddeleri, parkları, büyük alışveriş merkezleri, zengin mutfağı, tarihi ve doğal güzellikleriyle beklediğinizden fazlasını bulacaksınız.