Toplu taşımada şoförler eğitilmeli
Bir şehri daha yaşanabilir hale getiren ve o şehrin her açıdan kalitesini yükselten en önemli etkenlerden biri toplu taşıma araçlarıdır kesinlikle. Gerek eğitim, gerekse iş hayatında, insanlar çoğunlukla bu araçlardan faydalanır. Durum böyle olunca, bu araçları kullanan şoförlere de önemli bazı sorumluluklar düşüyor. Birçok insanın hayatı onların elinde mesela. Ama şoförler pek de bu sorumluluğun bilincinde değil sanırım.
Gaziantep’te toplu taşıma araçlarını kullanan şoförler çok dikkatsiz, çok rahat ve çoğunlukla kuralların dışında hareket ediyorlar. Özellikle sarı ve mavi diye tanımlanan özel halk otobüsleri. Kesinlikle özel bir eğitimden geçirilip, sertifika alma zorunluluğunun getirilmesi gerekir bu araçları sürenlere. Çünkü toplu taşımada kural tanıyan çok nadir şoför var gördüğüm kadarıyla.
Hem belediye hem de özel halk otobüslerinde şoförler, yeşil ışığı son saniyede geçmek için yaklaşık 200 metre ileriden gaza basıyorlar. Tabii o son saniyeye yetişemeyince de bu sefer aracın içinde yaşlı, engelli ya da kucağında bebeği olan kadınların da olabileceği düşüncesi hiç akıllarına gelmiyor olacak ki aniden frene basıp durabiliyorlar.
Mesela insanlar daha tam inip binmeden hareket ediyor çoğu da. Genellikle öndeki aracı geçmeye çalışıp geçemedikleri durumlarda da küfredip hakaret ediyorlar maalesef. Çünkü toplumda, hakaret edip, bağırıp çağırınca haklı duruma düşme gibi yanlış bir bilinç hakim ne yazık ki.
Yine de toplu taşımada en iyi alternatif tramvaylardır sanırım. En azından daha kurallar dahilinde hareket ediyorlar.
Araç sayısının oldukça arttığı günümüzde insanlar, yoğun trafikten epey bıkmış durumda. Bir de toplu taşıma araçlarında yaşanan bu tarz olumsuzluklar ve hatta kavgalar da eklenince hiç çekilecek gibi olmuyor maalesef. Neredeyse her gün karşılaşılan bu toplu taşıma araçlarındaki olumsuzlukların çözümü için belli iyileştirmelerin yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü insanlar evine, okuluna ya da işine daha mutlu ve daha rahat gitmek istiyor.