Sürücülere uyarı 2
Karşı aracın frenine güvenme... Trafikte senin aracının freni karşı araca yarar sağlamaz. Günübirlik yaşamda senin geri adım atman üstünün hızını kesmez, hatta her geri adımın onun hızını daha da artırır.
Bir de “Ramazan ayında oruç herkesin başına vurur önlemlerini iki katına çıkar” uyarısı var. Trafikte olduğu gibi günübirlik yaşamında da iftar vaktine yakın zamanlarda önlemleri iki katına çıkarmakta yarar vardır zira iş arkadaşların, kanı henüz beyninden midesine inmediği için, bönlük mertebesine ulaşamamıştır.
Bununla kalsa iyi bence Amerikalıların atladıkları, anlatamadıkları veya siyasi nezakete aykırı zannıyla ifade etmedikleri bazı incelikler daha var –
Trafikte kırmızı ışıkta durma, arkadan bindirirler... Günübirlik yaşamında her ne nedenle olursa olsun birden bire iş görme hızını kesme “İşi yavaşlatıyor, işi durduruyor, gayret göstermiyor, sabote ediyor” diye ensene şaplağı yersin.
Trafikte kavşaklarda geçiş hakkı en azman (kamyonet, kamyon, minibüs, otobüs, arazi cipi gibi iri) ve sürücüsü en bıçkın olan araca (minibüs, halk ve belediye otobüs, taksi) aittir... Günübirlik yaşamda koridordan geçiş, yemekhanede öncelik, izin kullanmada tercih, otoparkta yer bulma, konferansta önde oturma, toplantıda fırçalama hakkı büyüklere aittir.
Trafikte en sol şerit en yavaş araçlar için ayrılmıştır. En hızlı araçlar emniyet şeritlerini kullanır... Günübirlik yaşamda ağır topların öncelikli işleri hep senin öncelikli işinin önüne geçer ve ne hikmetse her zaman senin işinden çok daha önceliklidir.
Trafikte direksiyonda yan oturursan daha az benzin yakarsın... Günübirlik yaşamda komuta eden ne kadar tatil yaparsa o kadar yorulur ve daha fazla yan-gel-yat hak eder.
Dikiz aynasını altına CD asarsan radara yakalanmazsın.. Günübirlik yaşamda koridordaki ayak seslerine kulak verirsen bilgisayarda oyun, at yarışı, borsa, rulet oynarken yakalanmasın.
Hızlı yaşar genç ölürsen, cesedin yakışıklı olur... Günübirlik yaşamda çıkıntılık edersen defterini hemen dürerler, genç yaşta çok iş değiştirmiş, dikiş tutturmakta zorlanan ama deneyimli kişi statüsü kazanırsın.
Trafikte ve günübirlik yaşamda en iyisi peşin çalışmak yani yola çıkmadan önce bildiğin tüm dua ve küfürleri okumaktır.
Canını seven tedbirli olur, uyanık gezer.
Paydaşların dertlerini, kronik hale dönüşen kaygılarını iyi anlamak bence öteki yönetimi anlamak için önemli bir ilk adım. Atalarımız boşuna “Endişe dağları bekler,” dememişlerdir.