Takım ruhu
Birlikse işte birlik, beraberlikse işte beraberlik...
Bir göl kenarında yaşayan kurbağalar yıllardır onlara dadanan, her dalışta birini kapan ve kendine güzel bir ziyafet çeken kartaldan şikâyetçiymişler. Sürekli aralarında toplanır hep birlik ve beraberlikten söz eder, karşılıklı söyleşirlermiş. Hatta üstatları Aesop’tan alıntılar da yaparlarmış - “Birlikten güç doğar.”
Artık sürekli aynı konuşmaları dinlemekten bıkan kaplumbağa diğer kurbağalara akıl vermiş: “Kartal yaklaşınca hemen el ele tutuşun, böylece kartal size bir şey yapamaz.” Parlak fikir kurbağaların aklına yatmış. Ertesi gün kartal ufukta görününce hemen kurbağalar el ele tutuşmuşlar. Kartal dalmış ve ele ele tutuşan bütün kurbağaları kapmış havalanmış.
Kurbağalar “Eyvah, toptan yakalandık!” diye bağırmaya başlamışlar. Kaplumbağa arkalarından mırıldanmış - “Hep birlik beraberlik diye bağırıyordunuz. Görün işte birlik beraberliği.”
Takım sözcüğünü ağzından düşürmeden ortalıkta dolaşanlara herhalde bir ders olur bu öykü.
İnsanlar yaşantılarında değişik hiyerarşi ve gruplar içinde dolaşıyorlar. İnsanlar hayatları süresince en az üç değişik hiyerarşi yapı içinde yer alırlar.
Aile hiyerarşisi - İş hiyerarşisi - Sosyal hiyerarşi ( arkadaş toplulukları, toplum, dernek vb sosyal yaşantı). Bu hiyerarşiler içinde insanları değişik gruplar oluşturarak, değişik gruplara üye olurlar.
Bu gruplar kısa-orta-uzun süreli olabilir. Bu gruplar aynı mevkideki insanlar veya mevkidaş; aynı unvandaki insanlar veya unvandaş; aynı yaş grubundaki insanlar veya akran veya yaşdaş; aynı ideolojiyi paylaşan insanlar veya yandaş; komünizmi yolunu paylaşan veya yoldaş tarafından kurulabilir. Astlar ve üstlerden, aynı departman çalışanlarından, aynı çevrim içinde görev yapanlardan, değişik departmanlardan gelenlerden, değişik disiplin uzmanların dan oluşabilir. Aynı yerde veya birden fazla mekânda (değişik fiziki ortamda) çalışanlardan oluşabilir. Resmi - biçimsel veya gayri resmi (klik) şeklinde olabilir.
“Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için...” Alexander Dumas
“Takımı, takım yapan lideridir.” Mary Parker Follett
“İçimizden hiç biri topumuz kadar akıllı olamaz.” Anonim söz