Cetvel
Performans kriterlerini ve ölçeğini akıllı uslu belirlemekte yarar olduğuna inanıyorum. Böylece ölçümlemeye tabi olacak kişi neyine bakılacağını bilir, ayağını denk alır. Geliştirilen performans kriterlerinin bazıları gerçekten ilginç olabiliyor -
Mâniaları aşma ölçütü... kimisi gerilmeden yerinden sıçrar, yüksek engelleri aşar, kimisi koşar, hız alır atlar, kimisi alçak engellerin üstünden yüksek engellerin altından geçer, kimisi de atlarken engele çarpar veya engeli görünce önünde çakılır kalır.
Hizmete hazır olma ölçütü... Kimisi, kurşundan hızlıdır, kimisi kurşun kadar hızlıdır, kimisi kurşundan yavaştır, kimisi ateş ederken kendini vurur.
İşe sarılma ölçütü... kimisi lokomotif kadar güçlüdür, kimisi kendini fil kadar güçlü hisseder, kimisi boğa kadar güçlüdür, kimisi boğayı yanlışlıkla vurur, kimisi de boğa gibi pis kokmaktan öteye geçmez. Kimisi işini yürütürken suyun üstünde yürür, kimisi acil durum karşısında su üstünde yürür, kimisi suyu görünce hemen soyunup yıkanır, kimisi sadece suyu içer, kimisi de acil durumlarda paçayı sıvar suyu geçer.[i]
İletişim kurma ölçütü... Herkesin becerisi farklı olur. Kimisi ilahi varlıkla temas kurma becerikliliğini gösterir, kimisi meleklerle konuşur, kimisi kendi kendine söylenir, kimisi kendisiyle kavga eder, kimisi de konuşacağı metni unutur.
Çember çevirme ölçütü... Kimisi kalite çemberlerinin bir kaçını bir arada döndürür, kimisi çocukluğunda yaptığı gibi mahalle arasında çember çevirir, kimisi çemberi görünce hemen tanır, kimisi çemberi görünce - herhalde birisi kaybetti – zannı ile kayıp bürosuna götürür, kimisi de çemberi çekmecesinde, dolabında arar.
Öneri yumurtlama ölçütü... Kimisi her gün bir öneri yumurtlar, kimisi ayda bir yumurtlar, kimisi sıkışınca yumurtlar, kimisi kuluçkaya yatar, kimisi de kuluçkadan arada bir kalkıp acaba “Yumurtladım mı?” diye altına bakar.
Hayatın cilvesi işte, her gün yeni ölçü çeşitlerine rastlanıyor.