Ya, peki

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Performans değerlendirme hem yapılması zor hem de saptırılması çok kolay bir uygulama. Değerlendirmeyi yapan kişilerin sordukları bazı sorular üzerinde inceden inceye düşünmek gerekiyor. 

“Performans değerlendirmesini bu hafta yapacağız. Tedbirini al,” dediler.

Niçin tedbir alacak mışım? Onlar söyleyecek ben yapacağım işte. Neyin tedbiri bu?

“Kolay sanıyorsun ama bazıları sana beklemediğin sorular soracaklar. Sen de bunların cevabını bulmakta zorlanacak ve tekleyeceksin!” diye çarpıcı örneklerle hafifçe uyarıldım. Ne gibi sorusunu sorunca da bolca destek verdiler - 

Son gün olanlar ne olacak? Değerlendireceğin birisi ile iyi veya gül gibi geçinip giderken, son gün ayağına basarsa onu nasıl değerlendireceksin? Geçmişe göre mi son dakikaya göre mi?

Gizli kalacağının garantisi var mı? Kişinin değerlendirme sonuçlarının hakikaten gizli kalacağını, adının ortalıkta dolaşmayacağını nasıl garanti edeceksin?

Değerlendirmeyi yapan afişe olabilir mi? Bir departmanda zaten topu topu beş kişi varsa, kimin ne yazdığı hemen belli oluyorsa, alınan değerlendirme sonuçları gerçeği ne ölçüde yansıtacak?

Sonunda ne beklenecek? Bu değerlendirme sonucunda ne olacak? Ücret artışı olacak mı? Yükselme için sırada bekleyenlerin durumunda bir değişiklik yapacak mı? Başarının ortalık yerde etraftan duyulacak bir tarzda söylenen kuru bir teşekkür olsa bile bir ödülü var mı?

Danışıklı dövüş yapılabilir mi? Değerlendirenler kendi aralarında çete kurarlarsa, anlaşıp birilerine düşük not verirlerse ne olacak?

Bu sorulara doyurucu cevaplarım var mı? Biraz düşünüyorum.

Hazırlansam iyi olacak galiba!

Kapışma...

Eski Roma’da imparator ve vatandaşların huzurunda sağdan soldan toplanmış esirlerin güçlü olanları arasından seçilen gladyatörler ya birbirleriyle, ya da Afrika’dan ithal edilen aslanlar ölümüne çarpışırmış. Kaybeden gladyatör henüz ölmemiş ise, imparator keyfine göre başparmağını aşağı yukarı oynatarak kaybedenin kaderini tayin edermiş.

Sonraki çağlarda insanlar genellikle namuslarını temizleme veya diğer bir onur meselesinden dolayı düello yapmaya başladılar. Birbirleriyle kozunu adalet kanalıyla paylaşmak yerine iki tanık huzurunda kendi silah kullanma becerileriyle çözmek tercihi yaygınlaşmaya başlayınca düello birçok ülkede yasaklandı.

Düello makro düzeyde yasaklandı ama sanal piramit sakinleri arasında mikro düello yapmak hala serbest ve hatta verimliliği artıran tatlı gerginliği sağladığı gerekçesiyle gizliden gizliye teşvik bile ediliyor.

Hodri meydan, seç kendi dişine uygun bir kurban, çık cenge. 

Ya, peki