Güç olacak mı?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kolayı vaar...

İki # - “Patron, çalışanlara güç verme konusunda ısrarla diretiyor ama nasıl yapacağımız söylemiyor!”

Bir # - “Ben kolayını buldum. Donatma ile başlayacaksın, kuşanma ile bitireceksin.”

İki # - “Donatma sonra kuşanma mı?”

Önce donatacaksın... Bir insanı donatmak için onu bilgi sahibi yapar, ona alet edevat verir, nasıl kullanıldığını öğretir, vizyon sahibi yapar, değerler kazandırırız. Bilgi güçtür. Gerçi Einstein  “Bilginin sınırı vardır, hayal etmenin sınırı yoktur,” demekteyse de bilgiye hayal ederek ulaşmanın da mümkün olmadığı bilinmektedir.

İkincisi destekleyeceksin... Bir kişiyi donatmak yetmez. Kılık kıyafeti düzgün, silahlarını kuşanmış bir kişiyi harekete geçirmek için ona ilgi göstermek, önderlik, rehberlik yapmak, kişisel gelişmesini tamamlamasına yardımcı olmak gerekir.

Üçüncüsü yüreklendireceksin... Burada kendi kendini cesur yürek unvanını layık görenleri değil çalışanların teşvik edilmesinden, destekleyerek kendilerini gösterme fırsatı verilmesinden bahsediyorum. Örneğin “İşte bilgi, işte destek bilginin işine tatbik et, öneri getir, kalite çemberlerine katıl,” uygulaması başlatılabilir. “Ey, arkadaş sen burada çalışıyorsun, eziyeti sen çekiyorsun, çalıştığın yeri daha yaşanır bir hale getir,” yani çekilmez bulduğun şeyleri değiştirmeye sen de katkıda bulun, bireysel öneri ver, kalite çemberi kur, katıl, kendini göster denebilir.

Dördüncüsü sahiplendireceksin... Çalışanı işi üstlenecek, yüklenecek, işin sorumluluğunu taşıyacak, yani sahiplenecek hale getirmek gerekir.  

Beşincisi başarıyı tanıyacak ve tanıtacaksın... Bu adım destek çıkmanın devamıdır. Başarılı iş çeşitli yöntemlerle tanınır, başarılan iş başkalarına tanıtılır.

Altıncı güçlendireceksin... Bu aşamada güç artık karşı tarafa, çalışana geçmiştir.

Yedincisi öz yönlendirmeye izin vereceksin... Kıyafeti kuşanınca çalışan kendi kendine yönlendirme işine girişebilir. 

Söylemesi kolay, yapması epeyce zahmetli işler. Uzun ve güç olacağa benziyor. “Acaba bunca zahmete değer mi?” diye düşünmekten de alamıyorum. Puanı, kolay olanı kısa yoldan yapan şipşakçılar almıyor mu?

Güç olacak mı?