Endişe dağları bekler

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gözünün önüne geldi...

İzne çıkacaktı ama içinde bir sıkıntı vardı. Son günlerde hep ona ne zaman izne ayrılacağını soruyorlardı. Dikkatini çekecek kadar tekrarlandıktan sonra içine kurt düşmüştü. Ne yani “İşini iyi yapmıyor muydu”, ona daha başarılı olması için daha fazla imkân mı tanıyorlardı, ona verilmeyen imkânları şirkette başka “kahramanlara” verildiğini çok iyi biliyordu.

Diğerleri niye ona tatil yapması gereken bir kişiymiş gibi muamele ediyordu? En son yaptığı işin gecikmesinden dolayı işin önemini yitirdiği kendisine açıkça söylenmişti. Birden gözünün önüne geçen yıl izinden döndüğünün ertesi günü işine son verilen arkadaşının karmakarışık duygularla dolu yüzü geldi.

Endişelenme hali de, tipik bir davranış bozukluğudur. Çalışan niçin endişelenir? Çalışanları, endişelenme davranışına, önemsiz hissedilme, korkutulma, güncelliğini kaybetme, çağ dışına çıkma algı ve duyguları neden oluyor. Bu davranışı gösteren çalışanlar şimdiki duruma güvensizlik duyuyor ve geleceklerini karanlık görüyorlar. 

Bu gibi durumlar karşısında yönetici şu çözümleri düşünebiliyor –

Seçenek # 1 - Endişe duyan çalışana, kendi potansiyelinin farkına varması imkânı tanıyor, büyümesi için yönlendiriyor ve öğrenmesi için uygun bir ortam yaratıyor.

Seçenek # 2 - En etkili klasik yöntemi uygulanıyor. Endişe duymak tehlikelidir, çalışan kendini kuruya atmaya çalışabilir o halde derhal “Cümle âleme ibreti âlem olsun, iyi örnek olsun,” diye harcanıyor. 

İster zembereği boşalsın ister endişeli olsun ister başka olumsuz davranış biçimi (bozukluğu) görüntülesin her çalışanın ruh yapısına uygun bir çözüm üretilebiliyor veya eğer elde ip, adam ve darağacı bolsa kolay yol seçilip, mazlum ipe gönderilebiliyor. Ta ki aynen kovboyculukta olduğu gibi birisi kalkıp da ipi sevenlerin ipini çekene kadar bu böyle sürüp gidiyor.

Mezuniyet...

Bir süre okula devam ediyorsun, sınavlara giriyorsun, sonunda bir tören yapıp insanın eline bir diploma tutuşturup sokağa salıyorlar. Mezun olmak güzel. Bizim ülkemizde yaşamın boyunca fahiş bir hata yapmaz isen sorgulanmayan bir hak ve prestij bahşediyor. Diploma duvara asıldıktan sonrası yani piyasadaki başarı mezun olduğu belgelenen kişinin becerilerine kalıyor,

Şimdilerde mezuniyet iş yaşamı ortamına çalışanı güçlendirme modası ile taşınmaya çalışılıyor. Bu ilginç modaya biraz bakmak istiyorum.

Endişe dağları bekler