F den K ya kamçı
Farklı mesajla isteklendirme... Farklı kişilere farklı göz kırpılabiliyor. Bunun sonucu herkes birbirine karşı gayrete gelebiliyor. Aynı işle ilgili çelişkili ve farklı, aldatıcı iletiler verilerek çalışan şaşırtılabiliyor, gereksiz stres altına sokulabiliyor.
Gezdirerek isteklendirme... Yurt dışındaki medeni ülkeler kastedilerek, “Bak bir de oraları gör, onlardan eksiğimiz ne?” çağrısı ile gayret sağlanabiliyor.
Gezerek isteklendirme ... Bu tarzda marifet gezen kişiye yakalanmamak. Öte yandan dolaşanın nur yüzünün de tek başına insanı gayrete getirdiği rivayet ediliyor.
Gurur kırarak isteklendirme ... Filmlerde, çok adamın burnu sürtülerek kendi kendini gayrete getirildiği gözlenmiştir.
Hafiyelik yaptırarak isteklendirme... Bazen insanların üstünlük kurma istekleri kullanılarak motive edilebiliyor. Çalışanlara, “Sen beni temsil ediyorsun, benim gözüm kulağımsın!” denerek bekçi köpeği gibi kullanılabiliyor. Herkes birbirinin açığını yakalamak için bir gayret içine giriyor. Böylece her şey düzelebiliyor.
Hak mahrumiyeti motivasyonu... “Çalışan kaybettiği hakkını geri almak için daha çok çaba sarf eder” diye düşünenler uygulayabiliyor.
Havuçla döverek isteklendirme... Havuç yeterince bayat ise yumuşak oluyor, vurdukça lastik cop etkisi yapıyor. Copun tahta değil havuç olması tek teselli kaynağı olabiliyor.
İş yükleyerek isteklendirme ... “Bak sana bir fırsat daha, hadi kendini göster,” cinsi güdüleme şeklidir. “Senin yetişmen için çalışıyorum!” özverisini sergiliyor. Karşı taraf işin aslının farkına varana kadar iyi işliyor.
İterek isteklendirme ... Kimisi de ittirilince çalışıyor.
Kendine güvenle isteklendirme ... Kişinin kendine güvenini yukarı çekilerek veya kişiye güvenilerek yapılıyor.
Kişisel sorunlara ilgi göstererek isteklendirme ... Kişisel sorunlara ilgi gösteriliyor, objektif olmaya çalışarak fikirler alternatifleriyle beraber gösteriliyor, ancak kararına müdahale edip, sorumluluk üstlenilmiyor.
Korkutarak isteklendirme ... Çalışan her vesile ile tercihen haftada en az bir kez korkutuluyor. En başarılı korkutma yolu işsizliğin tepe noktada olduğu günlerde eliyle kapıya işaret etmek ve son çare kullanılan ”Atarım ha!” sözü oluyor. Bunu yapanlar genelde hem misillemeden korkuyor, hem de “Zaten başka iş bulsa, oraya gider!” diye teselli buluyor.
Koyun misali isteklendirme... “Başkasına bakma, her koyun kendi bacağından asılır, onlar yanar sen yırtarsın veya sen yanarsın onlar yırtar,” gibi duruma bağlı olarak aynı sonuca bağlanan gayrete getirme faaliyeti yapılıyor.
Kriz yaratarak isteklendirme ... Kimileri “Aman kriz kötü şeydir, çıkmasın çıkarsa hepiniz yanarsınız!” sözleri sarf edilince insanların gayret göstermeye başlayacağına inanıyor.
Hangi isteklendirme yöntemi kullanılırsa kullanılsın Mark Twain’in sözü denecek bir şey bırakmıyor – “İyi bir iltifat beni iki ay idare eder.”