Bir resme çok sayıda yorum

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Algılama, aynı resme çok sayıda yorum getirmek.

Çekin...

Adam, kahveye hızla dalar, heyecanla bağırır - “Damda bir adam var, aşağıya inemiyor, ne olur yardım edin.” .

Arkalarda oturan biri hemen atılır - “Bir ip atın ve aşağıya çekin.”. Yardımseverler hemen bir ip atıp adamı aşağıya çekerler.

Adam hızla yer düşer, kan revan içinde kalır, yanlışı fark eden işgüzarlardan biri sorar aklı verene sorar - “Ne yaptın, abi! Adam perişan oldu.” 

Öneri sahibi aklı ehil adam başını kaşır - “Yahu, ip kuyudan adam çıkarmak için miydi, yoksa damdan aşağıya indirmek için miydi karıştırdım!”

Aynı resme bakan iki kişi, aynı deneyimi birlikte yapan iki kişi farklı şeyleri görür, yorumlarını bu gördükleri şeyler üzerine inşa eder. Soyut bir resme bakan iki kişi farklı şeyler söyler. Bir de ressam açıklama yapınca her iki kişinin söylediğinden de daha farklı şeyler düşünebileceği de anlaşılır.

Kaç yıldız?

Müşteri # 1 - “Bana göre, karşılama üç yıldız, dekorasyon beş yıldız, servis ve uğurlama ikişer yıldız alır.”

Müşteri # 2 - “Bana göre, temizlik üç yıldız, ilgi sıfır yıldız, havalandırma beş yıldız, içecekler iki yıldız, servis iki yıldız alır.”

İnsanların algılaması seçici, yanlı, keyfe keder ve bazen hiç akılcı olmuyor.

Marshall Yasası

Hiç kimse hiçbir şeyi tam isabetle algılayamaz. Herhangi iki kişi aynı şeyi aynı şekilde algılayamaz. Çok az sayıda kişi bu farkı anlar veya umursar.

Çeşide tahammülü olmayanların, algı farkına da tahammülleri olmadığı bir dünya düşünelim. Burada kurgulanan tüm insanların her şeye karşı tek algısı olsun. Ne yavan bir dünya olurdu acaba?

Bir resme çok sayıda yorum