Mutlulukta 5 basamak geriledik
Bu hafta yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu’na göre ülkemiz mutluluk sıralamasında geçen yıla göre 5 basamak geriledi.
Mutlu olmak, her insanın hayatta en temel isteklerinden biridir. Herkes mutlu olmak ister ancak küçücük bir olumsuzlukta da hemen ümitsizliğe kapılıyoruz. Yaşadığımız sürece çok mutlu olacağız diye bir kural yok, zaten önemli olan da karşılaştığımız olumsuz olaylardan bir ders çıkarıp, küçük de olsa mutlu olacak bir şeyler bulabilmek. Bunu yapabildiğimiz sürece kendimizi mutlu hissedebiliriz. Ve mutlu hissettiğimiz sürece dünya daha yaşanabilir bir yer olur. Çünkü mutlu insan kavga etmez, kin beslemez ve ufacık bahaneler öne sürerek kan dökmez.
Mutluluk ya da mutsuzluk seviyesi, ‘Nasıl bir yaşam sürülüyor?’ sorusu temel alınarak ölçülebilir daha çok. Bunun içerisinde ise en belirleyici etken, sosyal ve ekonomik durum ile birlikte sağlıklı bir yaşam beklentisinin ne ölçüde karşılandığıdır aynı zamanda. Mesela geçmişe nazaran ülkemizde eğitim seviyesi yükseldi. Yükseldi yükselmesine ama bununla birlikte işsizlik oranı, neredeyse hep arttı. Bazen, nadiren de olsa çok az düşüşler gösterdi. Ama olması gereken yeterliliğe ulaşamadı hiç ne yazık ki. Bu durumun, araştırma sonucuna bir hayli etkisi olduğu çok açık.
Toplumsal olarak ilerlemenin ve sağlıklı bir gelecek inşa etmenin alt yapısını, ayrı ayrı her birey, tek başına oluşturuyor. Bunun farkında olmak gerekir ilk önce. Zaten, yapılan herhangi bir araştırmanın sonucuna da, tek tek bireylerden yola çıkarak ulaşılmıyor mu aslında? Peki, beklentiler biraz daha düşük tutulsa, yapabilecek her iş önemsenerek ve severek yapılsa, sonuç ne kadar değişir mesela? İşte bunu da yaşayarak gözlemlemek mümkündür. O zaman ileriki tarihlerde, bu tür raporların sonuçlarını, daha üst sıralarda görebiliriz umarım.