Gebe ve emzikli annelerde beslenme (3)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kemik yumuşaması

Gebelikte, kemik dokusunun yapımı ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yetersiz tüketimi ve D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarından yeterli düzeyde yararlanamama, anne kemiklerinden kalsiyum, fosfor çekilmesine, dolayısıyla kemiklerinin yumuşamasına ve kemik dokusunun bozulmasına (osteomalasia) neden olur.

Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişmesine ve annenin kemik kitlesinin korunmasında gereklidir.

Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde sizi osteoporoz riskinden korur.

D vitamini seviyeleri kabul edilebilir sınırlar içinde olmalıdır. Anne adayları mevsime göre güneşten istifade etmelidir. Güneşin dik geldiği saatlerde 11.00- 14.00 arası 15-20 dakika el, ayak ve kolları, avuç içini güneşe göstererek gerekli D vitaminini sağlayabilirler.

ÖDEM: Özellikle gebeliğin son üç ayında görülen ödem doğal bir olay olmasına karşın ödemin vücuttaki miktarı ve yaygınlığı önemlidir. Tedavi edilmeyen preeklemsi hem anne hem de bebeğin yaşamını tehlikeye sokar ve bu durum gebeliğin sonlarına doğru daha da tehlikeli olabilir.

Gebelikte Görülen Mide-Barsak Rahatsızlıkları. Gebelikteki hormonal değişikliklere bağlı olarak görülen mide-barsak rahatsızlıkları; sabah bulantıları, kabızlık, mide ekşimesi ve şişkinliktir. Bu rahatsızlıklar beslenmede yapılacak küçük değişikliklerle hafifletilebilir.

Bulantılar: Daha çok gebeliğin ilk üç ayında görülen bulantılar, hormonal değişikliklerin, özellikle östrojen düzeylerindeki artış ile ortaya çıkmaktadır. Bazı gebeler için sabah bulantıları geçici iken bazıları için bu durum sürekli olabilir.

Gebe kadınlarda ağırlık ve su/elektrolit kaybına (dehidratasyon) neden olabilecek düzeyde ağır mide bulantısı/aşırı kusma görülebilir.

Beslenmenizde yapacağınız küçük değişikliklerle bulantılarınızı hafifletebilirsiniz:

Gebe kadınların koku alma duyuları çok hassas olduğu için, normal zamanda kötü olmayan kokular bu dönemde rahatsız edici olabilir. Yemek kokularının yoğun olduğu ortamlarda bulunmamalı,

Fazla baharatlı besinlerden ve mide bulantınıza neden olan diğer kokulardan kaçınmalı,

Sabah yataktan kalkmadan önce; sade kızarmış ekmek veya tahıldan yapılan kuru besinleri (kahvaltılık tahıllar, vb.) tüketilmeli, bu yolla sindirim süreci başlayarak, mide asit düzeyi azaltılabilir.

Midenizin boş kalmasını engellemek için; gün boyunca azar azar ve sık aralıklarla besin tüketmeli,

 İçecekler öğünler ile birlikte değil öğün aralarında içilmeli,

Öğünler yavaş tüketilmeli. Sade makarna, kraker, patates, pirinç, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Kızartma ve diğer yağ içeriği yüksek besin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Sürecek

Gebe ve emzikli annelerde beslenme (3)